"Sve iz Kine otvaramo, a fakture uglavnom nema"

Od hrane preko kozmetike, knjiga, bele tehnike do plaćanja aranžmana za letovanje - skoro sve može da se obavi iz fotelje, kupovinom preko interneta.

Izvor: B92

Petak, 19.05.2017.

16:38

(Foto: Thinkstock.com)

Promet pošte, carine, ali i domaćih dobavljača dokazuje da ni Srbija ne zaostaje. Samo prošle godine iz inostranstva je naručeno preko 120.000 pošiljki.

Naručeno preko interneta, jutros stiglo avionom u Beograd, pre isporuke prolazi kroz poštu. Sva roba iz inostranstva, pa i ona kupljena preko interneta, mora da prođe carinu.

"90% robe koja se naruči preko interneta su robe manje vrednosti i to stiže iz Kine. Kina i ostale azijske zemlje. Svaka pošiljka mora da se otvori i da se pregleda sadržaj pošiljke. To rade carinski službenici u saradnji sa poštanskim službenicima koji su dodeljeni svakom carinskom radniku. Za pošiljke manje vrednosti u slučaju da nema fakture a u 90% slučajeva nema fakture uz pošiljku onda se pristupa drugim metodama vrednovanja i utvrđivanju carinske vrednosti”, kaže Suzana Šekularac, šefica carinske ispostave Pošte Beograd.

A više pošiljki zahteva više prostora. Pošta je upravo otvorila logistički centar u kom je sigurno mesto obezbeđeno kako za robu velikih korisnika tako i za onu koja sve češće domaćim naručiocima stiže iz Azije.

“Mi trenutno imamo oko 140-150 tona godišnje robe koja stiže sa tog područja, očekujemo još veći udar. Naime skladište koje vidite iza jeste priprema da Pošta Srbije sa svojom infrastrukturnom mrežom može da postane regionalni centar za prihvat i distribuciju robe koja stiže iz tih zemalja i koja je ujedno predmet elektronske trgovine. Prosto to je tenedencija u svim poštanskim upravama u svetu, tako da je za očekivati da će se to destiti i u Srbiji”.

Preko interneta se ne kupuje samo roba iz inostranstva. Domaća onlajn trgovina u Srbiji postoji duže od 10 godina. Mogućnost kupovine u bilo koje doba dana, veći izbor, niže cene njene su prednosti.

“Mobilni telefoni su tu veliki okidač. Mi primećujemo kod nas da preko 30% kupovine i prodaje se obavlja preko mobilnih telefona. e trgovina u Srbiji je u porastu, samo preko naših platformi imamo preko 2 miliona uspešnih kupoprodaja godišnje. Nivo zloupotreba na internetu, baš specifično za e trgovinu je minimalna, u našem slučaju to se meri u promilima, skoro da može da se kaže da je statistička greška”, kaže Marko Nikolić.

Zakon u Srbiji preko interneta dozvoljava kupovinu i uvoz robe za ličnu upotrebu, nikako za dalju preprodaju. Za pošiljke manje vrednosti od 50 evra carina se ne plaća ali su zato obavezni PDV i poštarina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

11 h

Podeli: