NS: Mašine atrakcija, već "otišla" najskuplja FOTO

Glavna atrakcija ovogodišnjeg Sajma poljoprivrede u Novom Sadu jeste savremena mehanizacija koja zauzima i najveći deo izložbenog prostora.

Izvor: B92, Ana Vraneš

Sreda, 17.05.2017.

12:46

NS: Mašine atrakcija, već
Foto: B92 (Kombajn Holmar T4)

Zainteresovani posetioci, kupci i građani mahom zagledaju i fotografišu se pored ogromnih mašina koje im izgledaju kao "svemirski brod".

Ako je suditi prema posećenosti i broju izlagača, sajam u Novom Sadu je izazvao veliko interesovanje, jer u izložbenim halama i dalje sve vrvi od posetilaca.
Foto: B92
Sa kesama i promotivnim materijalom oni obilaze štandove, degustiraju organske proizvode, isprobavaju mašine i raspituju se kod prodavaca o mehanizaciji, tehnikama uzgoja, zagledaju organske proizvode i sredstva koja će im pomoći u uzgoju.
Foto: B92
Međutim, prvo što se na sajmu primeti jesu velike, savremene poljoprivredne mašine i njihova priključna oprema koje ove godine prezentuje više od 100 svetskih brendova, pa je izbor proizvođača i cena veliki.

Traktori i kombajni izgledaju kao džinovski izumi koji su očarali građane koji se mahom slikaju i zagledaju mašine, od točkova do kabine.

Najskuplji eksponat na sajmu je kombajn od čak 600.000 evra bez PDV-a, a kako su nam rekli jedan su već prodali. To je Almeksov kombajn za vađenje repe Holmar T4.
Foto: B92
“Ovo je najnovija mašina za vađenje šećerne repe. To je Holmar potpuno automatizovan, sa tri osovine, Mercedesovim motorm i sa 600 konjskih snaga“, kaže Branimir Ledeničan Almeksa.

On je istakao da ovaj kombajn ima daleko manju potrošnju od prethodnih modela, što se ogleda u 20 do 25 odsto smanjenoj potrošnji.
Foto: B92
Uprkos velikoj ceni, interesovanje posetilaca koji zagledaju mašine, ali i kupaca je kako kaže dosta veliko.

Ledeničan kaže da se kupovina, zbog velike cene, gleda kroz razne vidove subvencionisanja kako od strana šećerana tako i od strane banaka kroz razne kreditne linije.

“Jedan je prodat i predstavlja prvi primerak koji je prodat u Srbiji, a kompanija Almeks do sada ima prodatih preko 100 komada“, dodaje on.
Foto: B92
A na pitanje ko je zainteresovan za ovaj kombajn, pošto teško da mali proizvođač može da ga priušti, on ističe da su to najčešće ljudi koji obrađuju i seju šećernu repu, samim tim imaju i ugovor sa šećeranom.

“To su proizvođači koji imaju oko 200, 300 hektara šećerne repe pa naviše“, zaključio je on.
Foto: B92
Drugo mesto na tronu najskupljih zauzima traktor Fendit 1050 koji košta 432.000 evra sa PDV-om, kombajn Krone Big X 700 koji košta 450.000 evra i ostali kombajni, traktori sa rasponom cena od 200.000 do 350.000 evra.

Sajam može da se pohvali i velikom svetskom premijerom traktora ARBOS po najvišim „made in Europe“ standardima.

Posetioci su zadovoljni, a da li su i izlagači i proizvođači uspehom i brojem prodatih mašina, ostaje da se vidi nakon 19. maja kada je poslednji dan sajma.
Foto: B92
.
Foto: B92
.
Foto: B92
.
Foto: B92
.
Foto: B92
.
Foto: B92
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: