Nikao objekat na NBG, niko ne zna čiji je i kako

Na mestu montažnog ugostiteljskog, na javnoj površini u Studentskoj ulici nikao je poslovni objekat, koji je, tvrde u Gradskoj upravi, izgrađen bespravno.

Izvor: Tanjug

Utorak, 16.05.2017.

17:41

Nikao objekat na NBG, niko ne zna čiji je i kako
(Foto: Thinkstock.com)

Na objektu danas nije bilo radnika, kao ni table na kojoj bi moralo da stoji ime investitora i izvođača radova, datum početka i rok izgradnje, ali ni traka koja bi morala da se nađe tamo, ukoliko je gradilište zatvoreno.

U gradu kažu da se utvrđuju sve okolnosti u vezi sa bespravnom gradnjom na koju su im prijavama ukazali građani i poručuju da se neće dozvoliti da pojedinačni, privatni interes bude iznad javnog.

V.d. gradskog sekretara za inspekcijske poslove Sonja Podunavac kaže da se utvrđuju relevantne činjenice, s obzirom da postoje indicije da opštinska inspekcija Novog Beograda nije preduzela sve mere inspekcijskog nadzora nad izgradnjom spornog objekta.

Ona je podvukla i da je opštinska inspekcija rešenje o uklanjanju objekta donela tek nakon intervencije gradske građevinske inspekcije, koja je više puta izlazila na lice mesta po prijavama građana, a poslednji put 10. maja kada je utvrđeno da su radnici na objektu, kao i da ne postoji traka za zatvaranje gradilišta, niti znak zatvoreno gradilište.

Nakon toga su, kaže, inspektori Sekretarijata za inspekcijske poslove izvršili uvid u predmet u opštini Novi Beograd, uzeli fotokopiju predmeta i izjavu postupajućeg inspektora.

"Sada smo u kontroli nad radom opštinske inspekcije u ovom slučaju, a s obzirom da se radi o objektu koji se nalazi na javnoj površini, nama je pre svega prioritet zaštita javnog interesa", rekla je Podunavac za Tanjug.

Sekretarijat će, najavila je, izvršiti detaljnu kontrolu svih akata i mera koje je preduzela opština, te će, ukoliko se utvrde propusti, preuzeti predmet i preduzeti sve mere iz nadležnosti.

Prema rečima gradskog urbaniste Milutina Folića, na adresu grada pre nekoliko meseci stigla je prijava građana da se na Novom Beogradu, u Studentskoj ulici, izvode radovi na mestu gde nema nikakve građevinske table. Nadležni su, dodaje, odmah reagovali i obavestili opštinu Novi Beograd, kao i gradsku i republičku inspekciju, nakon čega su od opštine dobili informaciju da su reagovali i ogradili to mesto.

"Međutim, dva meseca nakon poziva, na tom mestu se odjednom pojavio objekat koji ima prizemlje i prvi sprat, koji je potpuno nelegalan i koji je od jedne barake, koja je imala nekoliko desetina kvadrata, narastao na nekoliko stotina kvadrata i od barake koja je bila montažna na objekat od čvrstog građevinskog materijala", kaže Folić.

Nakon toga su, objašnjava, ponovo počele da stižu pritužbe građana, pa je gradska inspekcija ponovo preduzela mere i utvrdia nove činjenice.

"Nadam se da ćemo uskoro biti u situaciji da se taj objekat ukloni odatle, ne zbog toga što neko ne voli da se gradi u Beogradu ili da neko napravi svoj biznis, već zato što su javne površine, poput ove, namenjene svim građanima, a ne pojedincima koji tu treba da naprave neki svoj profit ili biznis", kaže Folić za Tanjug.

Dodaje da je tokom istrage utvrđeno da je objekat bio u procesu legalizacije, iako ne bi ni mogao da bude legalizovan, jer je na javnoj površini i ne potpada pod objekte koji mogu da budu legalizovani, jer po Zakonu o legalizaciji može da se legalizuje samo ono što je izgrađeno do novembra 2015. godine.

Takođe, istraga je pokazala i da je prijavljeno da je taj objekat izgoreo. Međutim, uvidom u evidenciju MUP-a ispostavilo se da tu nikad nije bilo požara, on nije mogao da bude rekonstruisan na osnovu požara, jer požara nije ni bilo.

"To je sada veliko pitanje, šta se tu dogodilo, i time se sada bave istražni organi, a ja se nadam da će naše službe biti uskoro u poziciji da se taj objekat ukloni", dodao je Folić.

Ukazuje da je veoma važno da se Beograd razvija planski, na čemu nadležni insistiraju, kako bi se zaštito javni interes i kako se ne bi ponovile "devedesete", tokom kojih su oko Beograda nicala divlja naselja. Kako kaže, apsurd je da na istoj opštini protestuju stanari blokova 70A i 44, zbog Plana detaljne regulacije za te blokove dok se istovremeno na teritoriji Novog Beograda gradi nelegalni objekat.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: