Koliko siromašne košta "jeftina struja"

Pre nekoliko godina je, da bi se pomoglo najsiromašinijim građanima Srbije, doneta Uredba o o energetski zaštićenom kupcu.

Izvor: Dnevnik

Petak, 21.04.2017.

13:22

Koliko siromašne košta
(Foto: Thinkstock.com)

Zahvaljujući njoj domaćinstva imaju pravo na besplatnu potrošnju struje, gasa i toplotne energije.

I ove godine oni koji steknu status ugroženog kupca mogu deo potrošenih energenata koristiti bez plaćanja, a za te namene je u ovogodišnjem budžetu planirano izdvajanje oko 1,15 milijardi dinara.

Koliko će se građana/domaćinstava prijaviti za tu subvenciju teško je reći jer se u proteklih nekoliko godina, otkada važi uredba koja omogućava socijalno ugroženim domaćinstvima da koriste tu olakšicu, pokazalo da se za nju javilo daleko manje zainteresovanih nego što se procenjivalo. Tako je lane olakšicu plaćanja, pre svega struje, koristilo oko 62.000 domaćinstava, a najviše u decembru 2016. godine, kada je pravo na umanjenje računa ostvarilo 68.067 domaćinstava.

Za tu vrstu subvencije u prva dva meseca ove godine zahtev je podnelo oko 55.000 najugroženijih domaćinstava. Na teritoriji Vojvodine, u februaru 2017. godine status energetski ugroženih kupaca imalo je 13.206 domaćinstava, a pravo na umanjenje računa ostvarilo je 12.629 kupaca. U Novom Sadu je do sada primljeno 677 zahteva za sticanje statusa energetski zaštićenog kupca, a obrađeno ih je 668, dok ih je 2016. godine bilo 1.934, od kojih je pozitivno rešeno 1.778.

Jednočlano domaćinstvo tokom cele godine može trošiti bez plaćanja 120 kilovata mesečno, a ona s dva i tri člana 160 kilovata

Da je to daleko manje nego što se prilikom donošenja uredbe procenjivalo potvrđuje i to što je tada bilo reči da će ih biti i više od 200.000. Takođe, sigurno je da potencijalnih korisnika za tu olakšicu ima jer je u Srbiji, na osnovu Ankete o prihodima i uslovima života iz prošle godine, oko 25 dosto građana u riziku od siromaštva.

Razlog za manji broj zahteva od prvobitno procenjenog mogao bi biti i to što je, ipak, potrebno zadovoljiti nekoliko kriterijuma da bi se dobio status zaštićenog kupca, a presudni su imovinsko stanje i prihodi, kao i broj članova domaćinstva. Takođe, procedura za sticanje statusa energetski zaštićenog kupca podrazumeva da se građani prijave preko socijalnih ustanova u lokalnim samoupravama i tom prilikom dostave dokaze o tome da su socijalno ugroženi, što znači da je potebno pribaviti i priložiti niz dokumenata, a za to je potrebno izdvojiti i određeni novac. Međutim, potrebno je i da socijalno ugroženi građani redovno plaćaju svoje račune, odnosno da nemaju dugovanja, ali i da ne troše više kilovata od propisanih limita, čime se obezbeđuje da se deo potrošenih kilovata potroši bez plaćanja.

Da olakšicu za plaćanje struje ne ostvare svi koji za to podnesu zahtev potvrđuje i to što je, po rečima Radovana Stanića iz EPS-a, za februar status energetski zaštićenog kupca steklo oko 55.000 porodica, od kojih je 53.000 iskoristilo svoje pravo. To znači, ukazao je Stanić, da ona domaćinstva koja su iskoristila subvenciju nisu potrošila više od granica koje su definisane Uredbom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: