Odlučeno: TENT će grejati ceo BG, koliko to košta?

Skupština grada Beograda usvojili su predlog plana regulacije za izgradnju toplovoda od termoelektrane "Nikola Tesla" u Obrenovcu do toplane "Novi Beograd".

Izvor: B92

Petak, 21.04.2017.

08:42

Odlučeno: TENT će grejati ceo BG, koliko to košta?
Foto: Thinkstock

Kako je navedeno u obrazloženju odluke, neposredni povod za izradu plana je inicijativa Javnog komunalnog preduzeća "Beogradske elektrane".

Realizacija tog projekta u prvoj fazi obuhvata rekonstrukciju blokova u termoelektrani "Nikola Tesla" i izgradnju toplovoda dužine 28 kilometara.

Odbornik DS Zoran Alimpić naveo je da je taj projekat osmišljen 80-ih godina prošlog veka, te da je 90-ih godina počela njegova realizacija i polaganje cevi, ali da je onda Skupština grada zaključila da to nije dovoljno isplativ i dobar projekat.

"Ne mogu i ne želim da kažem da nije finansijski isplativ, nama kao gradskim odbornicima niko nije ni pokušao da dokaže niti je tvrdio niti pitao. Ovde nam je donet plan regulacije, koji je tehnička stvar, ali nemamo obražlozenja šta se dobija, šta se gubi”, rekao je Alimpić.

On je upitao i koliko će taj projekat da košta i ko će ga finansirati, te da li će biti podignut novi kredit ili će se ići u javno-privatno partnerstvo.

"Trebalo bi da čujemo koliko će ovaj projekat da košta i kako će se finansirati... Grad u budžetu nema para za ovo", kazao je Alimpić.

Reagujući na to predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević rekao je da Alimpić nije u pravu, jer grad ne bi radio nijedan projekat da nema detaljne analize o njegovoj isplativosti, uticaju na životnu sredine, kao i druge potrebne analize.

"Kada dođe do projekta imaćete sve podatke, sve ćete videti", rekao je Nikodijević.

Kada je reč o izgradnji toplovoda, pomoćnica sekretara za urbanizam Svetlana Jovičinac rekla je da je suština projekta da se unapredi grejanje na teritoriji grada, koje će više biti bazirano na domaćim sirovinama, uz manje zagadjenja.

Prva faza predviđa gradnju toplovoda od 28 kilometara izmedju TENT-a i toplane “Novi Beograd”, a druga bi podrazumevala povezivanje još toplana u gradu, objasnila je Jovičinac.

Projekat izgradnje toplovoda od TENT-a do Beograda nije nov. Postojao je i pre dve decenije, neki radovi su bili početi, ali se od projekta odustalo jer je gas bio jeftin. Žitelji Novog Beograda sećaju se raskopanih kanala i cevi koje su već bile postavljene duž Savskog keja, da bi godinama kasnije jednostavno bili zatrpani.

Prema ranijim projekcijama, za realizaciju ovog projekta potrebno je oko 200 miliona evra za dogradnju kapaciteta u TENT-u i još toliko za izgradnju samog toplovoda. Koliko je investicija isplativa čitajte u posebnoj vesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: