Gorivo skočilo 12 RSD, ima li opravdanja?

Benzin i dizel su za poslednjih šest meseci poskupeli 10 do 12 dinara.

Izvor: B92

Utorak, 18.04.2017.

16:22

Gorivo skočilo 12 RSD, ima li opravdanja?
(Foto: Thinkstock.com)

I tu nije kraj, jer se najavljuju nova poskupljenja i to i do pet dinara po litru. Ipak, stručnjaci tvrde da su ta poskupljenja u skladu s kretanjima na svetskom tržištu.

Statistika kaže da prosečan vozač u Srbiji potroši manje od jednog rezervoara goriva mesečno. To je oko 35 litara, tako da povećanje cene benzina od dva dinara na kraju meseca kućni budžet optereti za 70 dinara. Ipak, ima onih koji troše mnogo više goriva i koji osete i dinar poskupljenja.

U Udruženju naftnih kompanija Srbije kažu da mnoštvo medijskih najava o poskupljenju ili pojeftinjenju goriva jeste u funkciji špekulacija na tržištu sirovom naftom. Na cenu utiče niz faktora, ne samo geostrateška situacija u područjima gde su najveći proizvođači nafte, nego i razlike u kursu dolara.

“Sama Sirija nije bitan izvoznik sirove nafte da bi eventualno izazvala problem sa cenom. Međutim, ukoliko dođe do ozbiljnije nervoze na strani potražnje, ukoliko se zbog zatezanja i geopolitičkih tenzija poveća kupovina nafte, to može da dovede do povećanja cena, ali toga trenutno nema”, kaže Tomislav Mićović iz Udruženja naftnih kompanija Srbije.

Dijagram pokazuje da većih odstupanja u ceni sirove nafte nema i da se ona poslednjih meseci kreće od 50 do 57 dolara po barelu. Takođe, ako se uporede dijagrami maloprodajnih cena benzina i dizela u Srbiji, vidi se da oni, sa malim zakašnjenjem, prate cenu sirove nafte na svetskom tržištu. Cene goriva se u Srbiji slobodno formiraju, i zavise od ponude i tražnje. Naravno, i veličina energetskih subjekata utiče na kretanje cena na tržištu. Država kroz akcize participira u maloprodajnoj ceni sa 55 procenata.

“Država zapravo ima mogućnost da ukoliko dođe do nagle ekspanzije cena sirove nafte, do još veće ekspanzije cena u maloprodaji goriva, da utiče smanjenjem akciza, i to po zakonu o akcizama je predviđeno da Vlada može, bez izmene zakona o akcizama da umanji zahvatanje po tom osnovu za 20 procenata”

Kada poremećaj na tržištu nafte nestane, država ima mogućnost da akcize vrati na prethodni nivo. Srbija, kao i mnoge države u Evropi iskoristile su tu mogućnost 2012. godine, kada su akcize bile umanjene na period od pola godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: