Ministar se saglasio: Prosveti 15% veće plate

Ministar prosvete Mladen Šarčević saglasio se s predlogom tri reprezentativna sindikata obrazovanja da plate u prosveti budu povećane 15 odsto.

Izvor: Beta

Sreda, 29.03.2017.

15:38

Ministar se saglasio: Prosveti 15% veće plate
Foto: Thinkstock

Šarčević je rekao da će prvi deo povećanja biti u junu 2017, a drugi deo u četvrtom kvartalu 2017, saopštili su sindikati.

U saopštenju Sindikata obrazovanja Srbije, Sindikata radnika u prosveti Srbije i GSPRS Nezavisnost navodi se da je juče na sastanku sa ministrom dogovoreno da se hitno poboljša materijalni položaj zaposlenih u obrazovanju sa drugim, trećim i četvrtim stepenom stručne spreme, sve do trajnog rešenja njihovog materijalnog položaja kroz povećanje koeficijenata ili cene rada.

Dodaje se da su sindikati tražili povećanje plata u iznosu od 15 odsto, kako bi prosečna plata po povećanju bila nešto iznad prosečne plate u Republici Srbiji, do uvođenja jedinstvene cene rada za sve zaposlene u budućem sistemu platnih razreda.

"Ministar se saglasio sa predlogom i istakao da će se prvi deo povećanja realizovati u junu 2017, a drugi deo u četvrtom kvartalu 2017 godine", piše u saopštenju.

Sindikati su naveli da je neposredan povod i dalje nepovoljan ukupan materijalni položaj zaposlenih u obrazovanju: prosečna plata svih zaposlenih u Srbiji isplaćena u februaru 2017. iznosi 46.990 dinara, a u obrazovanju 42.146 dinara, što je izuzetno malo, imajući u vidu da u obrazovanju radi više od 80 odsto zaposlenih sa visokom stručnom spremom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: