I privrednici da budu deo timova za pregovore s EU

PKS Marko Čadež održao je savetovanje za pokrajinske poslanike o jedinstvenom komorskom sistemu u funkciji rasta srpske privrede

Izvor: Tanjug

Petak, 17.03.2017.

18:35

I privrednici da budu deo timova za pregovore s EU
(Foto: Thinkstock.com)

On je istakao da je posebno važna osnažena uloga PKS u pregovaračkom procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji.

Čadež je rekao da je od suštinskog značaja da u skladu sa svojim interesima privrednici budu deo stručnih timova PKS za praćenje pregovora kako bi bili informisani o promenama koje ih očekuju u poslovnom okruženju i kako bi mogli da zaštite privrednike Srbije.

On je precizirao da PKS ima 27 stručnih timova koji su uključeni u čak 29 pregovaračkih poglavlja.

Posebno je istakao prednosti novog Zakona o komorama prema kome privrednici imaju veći uticaj na kreiranje ambijenta za poslovanje, ekonomsku politiku i regulatorni okvir kroz učešće u zakonodavnom postupku.

Kaže da se na osnovu tog zakona organizuju regionalni parlamenti privrednika kojim se spuštaju ovlašćenja i usluga na regionalni nivo u cilju približavanja privredi, smanjenja troškova i efikasnijeg poslovanja.

Pozdravljajući predstavnike Privredne komore Srbije i Fondacije Konrad Adenauer sa kojom pokrajinski parlament organizuje seriju savetovanja o značajnim temama za porces evropskih integracija, predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor istakao je da je današnja tema od životne važnosti za privredu, ekonomski razvoj i bolje snalaženje privrednika u tranzicionim procesima.

„Važno je podsetiti da je novim Zakonom o privrednim komorama predviđeno da Privredna komora Srbije može, vodeći računa o ukupnom razvoju, zajedničkim i međusobno usklađenim ciljevima i jedinstvenim interesima privrede, obrazovati Regionalne privredne komore i za područje više opština, čije teritorije pripadaju različitim upravnim okruzima“, rekao je Pastor.

On je dodao da je obrazovanje ovakvih regionalnih privrednih komora važno u cilju očuvanja i jačanja ekonomskih veza između opština koje su povezane prostorno, saobraćajno i privredno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: