Za katastar rudarskog otpada u Srbiji EU daje 90%

Ministarstvo rudarstva i energetike započelo je izradu katastra rudarskog otpada u Srbiji.

Izvor: B92

Nedelja, 05.03.2017.

16:50

Za katastar rudarskog otpada u Srbiji EU daje 90%
Foto: Thinkstock

To će koštati 2,1 milion evra i 90 odsto te sume će obezbediti Evropska unija (EU), a preosalih 10 odsto Srbija, saopštilo je danas to ministarstvo.

Na raspisanom tenderu za realizaciju prvog projekta katastra rudarskog otpada, kako se navodi, izabrana je nemačka firma Plejades, kao lider u saradnji sa kompanijom DMT, takođe iz Nemačke.

Projekt će se realizovati u okviru institucija Srbije, uz kontrolu Delegacije EU u Srbiji, a sa ciljem da Srbija uskladi svoje zakonodavstvo sa pravnim tekovinama EU u oblasti životne sredine.

Tokom implementacije projekta, što će trajati tri godine, uradiće se procena rizika, karakterizacija i klasifikacija rudarskog otpada sa oko 200-250 napuštenih rudarskih deponija i oko 200 aktivnih rudnika, kao i tri studije slučaja sa tri različita tipa rudarskog otpada.

Projekat će, kako se ističe, dati doprinos smanjenju rizika od ekološke štete, izazvane neadekvatnim upravljanjem rudarskim otpadom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: