Nije ni znala, izvršitelji joj "pikirali" stan

Beograđanka Nadežda Spasojević od prijateljice je, sticajem oklonosti, saznala da su izvršitelji "pikirali" stan u kome živi pola veka.

Izvor: Veèernje novosti

Ponedeljak, 20.02.2017.

10:12

Nije ni znala, izvršitelji joj
Foto: Thinkstock

Od bivše komšinice, koja je zaposlena u "Železnicama Srbije", do nje je stigao Zaključak upućen izvršnom dužniku "Železnicama", kojim se sprovodi izvršenje prodajom njene nepokretnosti, što bi značilo da će uskoro ostati bez krova nad glavom.

Nadežda je ovaj stan u zgradi u Bulevara vojvode Mišića 39a nasledila od roditelja ostavinskom raspravom, a njega su 1963. godine njenoj porodici dodelile "Železnice Srbije". Iako je stan otkupljen u celosti devedesetih godina i u njenom vlasništvu, izvršitelji su rešili da potraživanja zaostalih plata bivših radnika "Železnica" naplate preko njenih leđa, pišu Večernje novosti.

Stan, od 39 kvadrata izvršitelj je pronašao u katastru kao vlasništvo "Železnica". Iako je stan otkupljen, greškom radnika katastra, prilikom prenosa iz knjiga u elektronsku formu, upisan je kao privatno vlasništvo "Železnica". To joj daje za pravo da "Železnicama" uputi Zaključak kojim se sprovodi izvršenje prodajom navedene nepokretnosti radi namirenja izvršnih poverilaca iz prodajne cene nepokretnosti.

“'Železnice' su dužnik. Kada je radnik prebacivao podatke iz knjiga u elektronsku formu, greškom je upisano kao vlasništvo 'Železnica'. A moja greška je što stan ranije nisam upisala u katastar. Kada sam htela, zgrada nije bila uknjižena, pa nisu postojali uslovi”, kaže Nadežda.

Stan u kome Nadežda živi 53 godine, od "Železnica" je dobio njen otac 1963. godine. Nakon njegove smrti, Nadeždina majka 1993. godine otkupljuje stan i isplaćuje u celosti.

“Nakon smrti majke, postajem vlansik stana na osnovu ostavinske rasprave. Sve sam dostavila i rešenje od dodeli stana, ugovor o korišćnju, potom fotokopiju ugovora o otkupu i isplati stana, ali izgleda ni to nije dosta. Džabe sam od 'Železnica' dobila potvrdu da stan nije njihov, to ništa ne vredi. Strepim da će stan već sutra biti prodat”, kaže ona.

Iako uredno mesecima kuca na sva moguća vrata i maše rešenjem o ostavinskoj raspravi u kome se vidi da je stan nasledila, kao i ugovor o otkupu stana i isplati u celosti, zbog greške radnika u katastru, ali i sticajem okolnosti neuknjiženog stana, preti joj da uskoro završi na ulici.

Stan prekoputa Sajma vredi oko 60.000 evra. Međutim, zbog duga "Železnica", on je procenjen na mnogo manju vrednost. Sudski spor zbog koga se i prodaje stan je u visini 3.370 evra, koji treba da se isplate trojici zaposlenih radnika. Međutim, zbog maratonskog suđenja, napravljeno je još 6.000 evra dodatnih troškova.

Zbog sličnog psopusta, bez stana je nedavno ostala i Jelka Kovačev iz Vrbasa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

13 h

Podeli: