"Neće više biti papira, šaltera i pečata"

Ministarka Ana Brnabić je najavila da bi do kraja godine trebalo da budu usvojena dva važna zakona o elektronskom poslovanju i elektronskoj upravi.

Izvor: B92

Petak, 10.02.2017.

14:52

Foto: Tanjug

"Cilj je da papiri, šalteri, pečati i razne procedure budu iza nas", poručila je Brnabićeva.

Brnabićeva je na Desetoj godišnjoj konferenciji NALED-a "Rezultati i pravac reformi 2016/17", na kojoj će biti predstavljena ovogodišnja "Siva knjiga" sa 100 preporuka za unapređenje administrativnih procedura, rekla da je ta publikacija jedan od osnovnih alata za vladu da se vidi koji su to administrativni problemi za privredu Srbije i posebno sektor malih i srednjih preduzeća.

Ona je rekla da su među 10 ključnih preporuka Sive knjige - elektronska uprava, više elektronskih servisa za privredu i građane.

“Ministarstvo državne uprave je u poslednjih šest meseci radilo sa NALED- om na razmatranju sveobuhvatne strategije i razradi akcionog plana za E-upravu u naredne dve do tri godine”, kazala je ministarka.

Ministarstvo radi na dva pravca u uvođenju E uprave, stateškom da takva uprava u Srbiji bude ireverzibilan proces za bilo koju vladu, a drugi aktivnosti u kratkom i srednjem roku.

Prave se dva važna registra - Adresni registar i Centralni registar građana u saradnji, prvi sa Ministarstvom građevinarstva i drugi u saradnji sa MUP-om.

“Do kraja godine očekujemo i Zakon o adresnom registru”, navela je Brnabićeva.

Ona kaže da će ti procesi biti završeni u 2018. godini.

Brnabićeva je rekla da je započeto i elektronsko arhiviranje, što je veliki posao, pošto veliki trgovinski lanci pojedinačno skladište oko dva i po miliona dokumenata, što ih mnogo košta.

“Uveli smo elektronski registar arihviranja preko elektronskih građevinskih dozvola. Nastavljamo dalje da krčimo taj put”, rekla je ona.

Brnabićeva kaže da će biti izmenjena i uredba o elektronskom kancelarijskom poslovanju i da će to biti usvojeno na sednici vlade u naredne dve nedelje.

Uskoro će proraditi i servis E-inspektor kako bi 2017. bila prekretnica u borbi protiv sive ekonomije. Treba rešiti i pitanje elektronskih plaćanja i radna grupa će biti formirana do kraja marta.

Brnabićeva ističe da treba rešiti overu zdravstvene knjižice, ali tako da nijedan dokument više ne bude potreban. Ona je izrazila očekivanje da će to do 1. juna biti okončano i da se radi zajedno na tome sa RFZO.

Kako kaže, cilj je da Srbija uđe u prvih 30 zemalja na listi Duing biznis Svetske banke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

52 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: