Hrvati spremaju "napad" i na Telekom Srbija

Hrvatski telekom (HT) je kupovinom Crnogorskog telekoma napravio tek prvi korak u osvajanju regiona, piše Poslovni dnevnik.

Izvor: Tanjug

Sreda, 11.01.2017.

17:23

Hrvati spremaju
Foto: Thinkstock

Spekuliše se da bi ta kompanija širenje mogla da nastavi akvizicijama u Makedoniji, Bosni i Hercegovini i Srbiji, piše ovaj list.

HT je sklopio sporazum o preuzimanju većinskog udela od 76,53 posto u Crnogorskom telekomu od najvećeg mađarskog operatera, Mađar telekoma, za 123,5 miliona evra.

"HT bi 2017. godinu, kao rezultat svoje prve akvizicije u Jadranskoj regiji, trebalo da zaključi sa gotovo 100 miliona evra većim prihodom. Uspe li da zaključi transakciju do kraja januara... to bi značilo da će prvi put od početka krize najveći operater u Hrvatskoj poslovnu godinu potencijalno zaključiti s dvocifrenim rastom", piše Poslovni.

Prihod kompanije bi se, kako dodaje, vratio na nivo od milijardu evra, s kvalitetnom perspektivom daljeg rasta.

List navodi da njegovi izvori, koje nije imenovao, tvrde da je HT u očima svog većinskog vlasnika, Dojče telekoma (DT), sada naslednik Mađar telekoma.

"To znači da HT, koji na preuzimanju u Crnoj Gori radi već godinu dana, ispituje teren i za širenje u Makedoniju, gde je Makedonski telekom takođe u većinskom vlasništvu Mađar telekoma. U poslednjih desetak godina Mađar telekom bio je uzdanica DT-a u regiji, ali se sada zbog nagomilanih obveza orijentiše na domaće tržište i konsolidaciju bilansa".

Dalje se dodaje da izvori bliski HT-u ističu da je jasan cilj kompanije da bude najveći telekom operater u Jadranskom regionu, te da zato i dalje sa velikom pažnjom prati šta će se dogoditi u Sloveniji koja je stopirala započeti proces privatizacije Telekoma Slovenije, čiji je glavni kupac bio upravo HT.

"Zatim, HT ispituje postoji li realna mogućnost da nasleđeni manjinski udeo u 'HT-u Mostar' kroz privatizaciju napokon poveća i tako počne da gradi snažnije prisustvo u BiH".

"U novoj podeli snaga između Mađar telekoma i HT-a ostaje i mogućnost da upravo najveći operater u Hrvatskoj postane kompanija preko koje će Dojče telekom ići u nova nadmetanja za privatizaciju Telekoma Srbije", piše Poslovni dnevnik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: