Turisti Srbiji doneli magičnih milijardu EUR

Procenjuje se da je za vreme novogodišnjih praznika Beograd posetilo više od 110.000 stranih turista.

Izvor: B92

Sreda, 04.01.2017.

16:37

Turisti Srbiji doneli magičnih milijardu EUR
Foto: Thinkstock

Broj stranih gostiju u Srbiji raste iz godine u godinu, a devizni priliv bi u protekloj godini trebalo da premaši magičnu sumu od milijardu evra.

Ove Nove godine 15.000 turista više u Beogradu. Ali ne samo u Beogradu. Gradovi u celoj Srbiji postaju sve interesantniji strancima koji žele da se provedu, ali i nešto da vide.

“Po zvaničnoj statističkoj proceni mi smo na nivou prvih 11 meseci zabeležili povećanje od 13 odsto i domaćih i inostranih gostiju i ako se ovakav trend nastavi i u decembru mesecu što ćemo znati krajem ovog meseca možemo reći da očekujemo da smo godinu završili sa 2,7 miliona turista koji su došli i izabrali Srbiju za svoju destinaciju“, kaže Sandra Vlatković iz Turističke organizacije Srbije.

Navikli smo da zbog dobrog provoda najviše turista dolazi iz Slovenije, ali je sve više turista iz drugih zemalja.

“Statistički podaci govore da nas najviše posećuju dragi gosti iz bivših Jugoslovenskih država ali i iz regiona tu govorimo najviše o Rumuniji i Bugarskoj dok značajan broj gostiju nam na godišnjem nivou dolazi iz Turske ili Grčke a gosti iz Grčke beleže čak 50 odsto više nego u prvih 11 meseci u 2015 godini“, ističe Vlatković.

Iako se protekle godine mnogo radilo na promovisanju turističkih kapaciteta Srbije u inostranstvu, što je očigledno dalo pozitivne rezultate, jedan od razloga povećane posete turista možda izgleda pomalo čudno. Naime, turisti iz Rumunije i Bugarske dolaze u Srbiju i zbog toga što kod nas mogu da puše u svim restoranima i kafićima. Dobrom posetom može da se pohvali i Niš.

"Niš je bio pun ove godine zaista prepun stranaca preko 6.000 gostiju je bilo tokom novogodišnjih praznika svi hoteli apartmani garni hoteli svi hoteli i smeštajne jedinice su bile zauzete najveći broj i ove godine iz Bugarske ali imamo sada goste i iz Grčke Makedonije Slovenije Hrvatske imali smo i iz Slovačke goste“, rekao je Uroš Parlić iz Turističke organizacije Niša.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: