Naslovne strane bile su njihove: 5 biznis skandala

Koliko god bili veliki, prave greške. Njihov ceh plaćaju i radnici ali i mušterije širom sveta.

Izvor: B92

Subota, 31.12.2016.

14:11

Naslovne strane bile su njihove: 5 biznis skandala
(Foto: Getty images)

Osvrnuli smo se na godinu za nama da vidimo koji su to bili najveći skandali u biznisu ove godine.

Gorući problem Samsungovog novog novcatog telefona

Foto: GettyImages
Samo nekoliko sedmica nakon puštanja u prodaju, Samsung povlači sa tržišta novi pametni telefon Galaksi Note 7 zbog opasnosti od paljenja. Nedugo zatim, telefon nastavlja da se prodaje sa novom baterijom, ali isti problem bio je i kod tih navodno sigurnijih uređaja. Samsung zatim potpuno obustavlja prodaju. Šteta se meri u milijardama.

Skupi ceh Folksvagena

Foto: GettyImages
Iako je skandal izbio prošle godine, Folksvagen i u 2016. plaća stare grehe.

Skandal sa izduvnim gasovima: nakon tužbe američkog Ministarstva pravde, Folksvagen postiže dogovor sa Vašingtonom o isplati 14,7 milijardi dolara odštete. Posledica toga: u okviru mera štednje neophodno je ukidanje 30.000 radnih mesta, od toga 23.000 u Nemačkoj. U jesen 2015. godine VW je priznao da je varao sa nivoom izduvnih gasova na oko jedanaest miliona automobila širom sveta.

Neželjene milijarde

Foto: Getty images
Komisija EU donela je odluku da Epl mora da isplati Irskoj do 13 milijardi dolara, plus kamate, na ime neplaćenog poreza na profit. Tome se usprotivila Irska, uloživši čak i žalbu. Razlog: visoka novčana kazna mogla bi da zastraši strane investitore na koje je zemlja upućena i koje privlači smešno niskim poreskim stopama.

Najmlađa milijarderka na svetu - "hero to zero"

Ne tako davno Elizabet Holms koja je osnovala kompaniju Teranos, bila je proglašena za najmlađu milijarderku koja je bogatstvo stekla sama. Njeno bogatstvo u stvari predstavlja 50 odsto učešća u Teranosu, medicinskom startapu osnovanom 2003. godine, u koji su investitori uložili na stotine miliona dolara.

Kompanija je zvučala prilično obećavajuće – pokušala je da unese revoluciju u industriju dijagnostifikovanja bolesti preko krvi. Tvrdila je da može da ustanovi preko 240 bolesti na osnovu samo nekoliko kapi krvi iz prsta. Međutim, kompanija je ove godine objavila da poništava sve nalaze napravljane na njihovom uređaju Edison.

Protiv nje je abet Holmes tužio je američki hedž fond Partner Fund Management koji je bio i njihov prvi investitor. Ovo je tek prva u nizu tužbi koje se očekuju, a Holmsovoj preti i zatvor.

Rekordna kazna

Foto: Tanjug/AP
Ni bankari nisu bili fer igrači. Dojče banka je pod lupom američkog sudstva. Optužena je nezakonito poslovanje sa hipotekama pre finansijske krize 2007/08. Najpre se govorilo o kazni od 14 milijardi dolara, na kraju su to bile 7,2 milijarde – najveća kazna koja je u SAD izrečena jednoj stranoj banci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: