"MIG-ove dobili od Rusa, remont košta 185 mil.€"

Ministar odbrane Zoran Đorđević izjavio je da je Srbija dobila na poklon šest aviona MiG-29 od Rusije.

Izvor: Beta

Petak, 23.12.2016.

14:56

Foto: Gettyimages, ilustracija

On je naveo da će remont i modernizacija tih i četiri MiG-a 29 koji se trenutno nalaze u sastavu RV i PVO, koštati 185 miliona evra.

Đorđević je na koferenciji za novinare na kojoj je predstavio budžet Ministarstva odbrane za 2017. godinu, kazao da je planirano da svih deset MiG-ova nakon modernizacije, dostignu nivo lovaca 4. generacije.

"To je najbitnija stvar koja se dešava u našoj vojsci u poslednjih 30 godina. Planirane su tri faze modernizacije u naredne tri godine. Gledaćemo da dobijemo što više naoružanja i opreme 4. generacije", kazao je ministar.

Đorđević je naveo da je šest aviona dobijenih od Rusije, do sada korišćeno u vazduhoplovnim snagama te zemlje.

"Mi smo tražili da ih više ne koriste. Potrebno je da sa njih bude skinuta oprema koju Rusi koriste za komunikaciju, da ih prilagodimo našim potrebama", kazao je ministar navodeći da je plan da Srbija u narednih 14 godina koristi ukupno deset modernizovanih MiG-ova 29 u svom vazduhoplovstvu.

Upitan kada bi prvi MiG-ovi mogli da polete u sastavu srpskog RV i PVO, Đorđević je kazao da bi to moglo da se desi krajem 2017. godine, ali i ranije, ukoliko bi remont bio obavljen u Vazduhopovnom zavodu "Moma Stanojlović".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

83 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: