Zrenjanin: Milion RSD za žensko preduzetništvo

Grad Zrenjanin će u budžetu za narednu godinu opredeliti milion dinara za podršku ženskom preduzetništvu.

Izvor: B92

Četvrtak, 15.12.2016.

11:03

Zrenjanin: Milion RSD za žensko preduzetništvo
Foto: Thinkstock

Zamenica predsednika Skupštine grada Zrenjanina Ljuba Travica, je na skupu o uvođenju rodno senzitivnog upravljanja privredom na lokalnom nivou, u Gradskoj kući u tom gradu rekla da će to biti učinjeno kroz poseban projekat - podsticaj za razvoj preduzetništva, a kroz ekonomsko osnaživanje žena.

Edukaciju o uvođenju rodno senzitivnog upravljanja privredom na lokalnom nivou realizuju Udruženja poslovnih žena Srbije i Ženska parlamentarna mreža, uz podršku Kanadske ambasade, a Zrenjanin je jedan od tri grada u Srbiji u kojima se održavaju radionice.

Poslanica i članica Ženske parlamentarne mreže Dubravka Filipovski kazala je da je rodno odgovorno budžetiranje u Srbiji od prošle godine, prvi put u istoriji parlametarizma, postalo deo Zakona o budžetu i Zakona o budžetskom sistemu.

"Rodno odgovorno budžetiranje znači da se budžetska sredstva samo bolje raspoređuju po polu, to nisu dodatna budžetska sredstva, već moramo voditi računa da postojeća više dobijaju poljoprivrednice, preduzetnice i da na taj način podstičemo žene da imaju poverenje u državu i krenu u privatan posao", kazala je Dubravka Filipovski.

Kako je navela, Rodno odgovorno budžetiranje, deo je Ustava Austrije i dalo je veoma pozitivne pomake u razvoju ekonomije i izrazila očekivanje da će to biti slučaj i u Srbiji.

"Ove godine je 26 institucija države Srbije bilo u obavezi da sprovede rodno odgovorno budžetiranje, a do 2020. godine je period implementacije, što znači da sve lokalne samouprave do tog perioda moraju da sprovedu Zakon", kazala je Filipovski.

Ona je ukazala da se u parlamentu svake godine prati koje su to opštine i kako spovode rodno odgovorno budžetiranje, a da je Ministarstvo finansija za sve opštine odredilo plan sprovođenja.

Savetnik kanadske ambasade u Srbiji Brajan Ebel rekao je da je Zrenjanin, pored Kraljeva i Vranja, odabran za realizaciju projekta jer je za to bio zainteresovan i zato što je postojala dobra saradnja sa kanadskom ambasadom.

On je istakao da je veoma značajno što za ovakve projekte postoji podrška na lokalnom i nacionalnom nivou i da projekti koji se realizuju sa lokalnim ljudima donose promene koje omogućavaju uspešnost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: