Vlada se dogovorila sa MMF-om o povećanju plata

Nakon sedam dana intenzivnih pregovora i današnjih dvočačasovnih razgovora, postignut je dogovor Vlade Srbije i misije MMF, saznaje "Blic".

Izvor: Blic

Subota, 29.10.2016.

14:30

Vlada se dogovorila sa MMF-om o povećanju plata
Foto: Tanjug

Predstavnici Vlade su postigli dogovor o povećanju plata u javnom sektoru i davanjima za penzionere.

Premijer Aleksandar Vučić i ministar finansija Dušan Vujović održaće sutra tim povodom konferenciju u Vladi.

Na prvu Vladinu ponudu od 5 odsto, MMF je stavio veto. Sindikalci su sa druge strane zahtevali 10 odsto, a stručnjaci su istakli da je kompromis moguć, ali da će to biti borba za male procente.

Međunarodni monetarni fond je, nakon detaljne revizije, pohvalio dobre rezulate koje je Srbija postigla i istakli da je stanje u srpskom budžetu stabilno i da su uočili značajan napredak po pitanju boljih prihoda, bolje naplate poreza i manjih rashoda.

Predstavnici misije MMF borave u Beogradu u okviru šeste revizije sporazuma sa Srbijom. Vučić i predstavnici MMF-a razgovarali su i o aktuelnim temama u vezi sa aranžmanom MMF-a, saopštila je Kancelarija Vlade Srbije za saradnju sa medijima

Tokom sastanka, istaknuto je da je Srbija i dalje na dobrom putu stabilnih makroekonomskih i fiskalnih pokazatelja.

Tema razgovora bila je i planirano povećanje plata i penzija. Vučić je u Skupštini Srbije izjavio da se trenutno pregovara o iznosu povećanja plata i penzija i poručio da će posle tog povećanja neki u Srbiji imati plate veće nego ikada.

Predstavnici misije MMF-a istakli su i da postoje određeni problemi u hemijskom i rudarskom sektoru.

Srbija je sa MMF-om zaključila standbaj aranžman iz predostrožnosti u februaru 2015. godine.

Podsetimo, prethodno se predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i predstavnici Misije Međunarodnog monetarnog fonda nisu saglasili o nivou povećanja plata i penzija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

139 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: