"Bili smo marljivi ali nas je i bog pogledao"

Premijer Aleksandar Vučić izrazio je očekivanje da će Srbija do kraja godine imati 1,92 milijarde evra direktnih stranih investicija.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 27.10.2016.

17:33

Foto: Tanjug

On je u parlamentu, odgovarajući na pitanja poslanika, naveo i da će to biti najveći priliv stranih investicija u regionu.

Na pitanje poslanice Nove Srbije Dubravke Filipovski kada će Srbija dostići nivo stranih investicija od tri milijarde dolara, Vučić je odgovorio da to nije bilo moguće, jer nije bilo privatizacija nekog od velikih sistema.

"Ne mislim, ukoliko ne bude privatizacija velikih sistema da ćemo u naredne dve godine dostići taj nivo stranih investicija... možda u trećoj i četvrtoj godini dostignemo tri milijardi dolara", rekao je on.

Vučić je izrazio zadovoljstvo što su na području juga Srbije došle brojne turske kompanije, a najavio je i da će u Niš stići još jedan nemački investitor. "Za dva do tri dana moći ću da kažem i o kome se konkretno radi", rekao je premijer.

Vučić je rekao da "smo bili marljivi ali i da nas je bog pogledao".

On je izrazio zadovljstvo što će Kineska banka doći u Srbiju, dodavši da će to predstavljati novi zamajac za srpsku privredu.

Vučić je kazao i da je u Srbii siromaštvo smanjeno i da su to podaci Svetske banke i MMF-a. On je kazao da su pojedine nevladine organizacije saopštile da je siromaštvo povećano, a da su podaci Svetske banke da je smanjeno za 62.000 ljudi.

"Grupa nevladinih organizacija je došla do tog zaključka (o povećanju), ne Svetska banka i EBRD ili MMF. Svetska banka je saopštila da je smanjen broj siromašnih u prošloj godini, a ove godine će biti i za 1,5 odsto", rekao je Vučić.

Javni dug Srbije nikada više neće preći 75 odsto, poručio je Vučić I naveo da je on krajem septembra bio na 70,8 procenata BDP-a.

"Svi znaju da smo promenili trend i putanju. Niko po tom pitanju, niko od međunarodnih organizacija, ne pravi probleme. Stanje javnog duga nije idealno danas, ali ćemo mnogo brže da ga spustimo ispod 60 odsto, na nivo Mastrihta", rekao je on.

On je, na pitanje poslanice Dubravke Filipovski iz Nove Srbije, u vezi s kreditom Ujedinjenih Arapskih Emirata, rekao da smo uzeli milijardu dolara s dva odsto kamate, te da je kredit namenjen podsticanju rasta.

Ugovor je potpisan, dodao je, a uzimaće se po 200 miliona dolara kada to bude potrebno.

"Imamo rast od 2,8 odsto, što znači da je država napravila milijardu evra u robi, uslugama, više nego prošle godine. Kada uzmete 200 miliona i koristite ih za dodatni rast, time se ne povećava javni dug, već ih koristite pre svega za infrastrukturne projekte i razvoj privrede", objasnio je premijer.

Sa Svetskom bankom se razgovara kako bismo naše kamate spustili sa 3,2 na ispod tri odsto, naveo je premijer, dodajući da su nam svi parametri dobro, te da je zato važno strpljenje ljudi.

Istovremeno je kritikovao nevladine organizacije iz Srbije navodeći da je samo njihov zaključak da smo zemlja sa najvećim rizikom od siromaštva, a da to nije zaključak međunarodnih finansijskih organizacija.

"Oni koji neostrašćeno govore, kao što je Svetska banka, govore o tome da smanjujemo siromaštvo", primetio je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: