Kostić i Italijani: Drugi vetropark, biće i treći

Vetropark La pikolina kompanije MK Fintel Vind u čiju je izgradnju uloženo oko 10 miliona evra, pušten je u rad u mestu Zagajica kod Vršca.

Izvor: B92

Ponedeljak, 03.10.2016.

12:40

Kostić i Italijani: Drugi vetropark, biće i treći
Foto: MK Fintel Wind

Ukupna očekivana proizvodnja na godišnjem nivou je oko 20 gigavat sati, što je dovoljno energije za oko 5.500 domaćinstava. Energija proizvedena ovim putem je potpuno čista i njena proizvodnja ne zagadjuje okolinu.

To je drugi vetropark kompanije MK Fintel Vind u Srbiji, a prvi je u okolini Kule.

MK Fintel Vind je zajedničko preduzeće italijanske kompanije Fintel Energia Spa i MK Grupe i predstavlja najvećeg privatnog proizvođača električne energije u Srbiji.

Puštanje u rad vetropakra La pikolina prisustvovali su ministar energetike Aleksandar Antić i izvršni direktor kompanije Fintel Energia Spa i MK Fintel Vind-a Ticijano Đovaneti.

Antić je izrazio zadovoljistvo što je otvoren drugi vetropak u Srbiji ocenivši da se time Srbija približava proizvodnji dovoljnih količina energije iz obnovljivih izvora.

"Ponosan sam što smo u mandatu ove i prošle vlade otvorili dva vetroparka", rekao je Antić dodavši da iako su to pionirski koraci Srbija ide u dobrom pravcu kako bi 2020. godine 27 odsto energije bilo proizvedeno iz obnovljivih izvora.

Antić je napomenuo da proizvodnjom energije iz obnovljivih izvora Srbija ispunjava međunarodne obaveze, ali je to značajno i za očuvanje i zaštitu životne sredine.

Ticijano Đovaneti je zahvalio Vladi Srbije na podršci i najavio da će za nekoliko meseci početi gradnja trećeg vetroparka i to na istoj lokaciji u Vršcu.

Rekao je da je vetropark La pikolina manji od onog koji je prošle godine izgradjen u Kulu gde je uloženo 15 miliona evra, ali da je veoma značajan za povećanje proizvodnje energije iz obnovljivih izvora.

Đovaneti je kazao da je kompanija koju predstavlja spremna za dodatne investicije u izgradnju vetroparkova u Srbiji.

Pokrajinski sekretar za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj Nenad Grbić je naglasio da će novi vetropark doprineti da Vojvodina uvozi manje energije.

Naveo je da Vojvodina van svoje teritorije nabavlja 50 do 60 odsto potrebnih količina energije.

Izgradnja vetroparka u Vršcu počela je oktobra 2015. i do julu 2016. kada je počela probna proizvodnja isporučeno je milion i po kilovat sati električne energije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: