Šta kažu brojke: Odakle nam suficit?

Dolazak stranih investitora jedan je od ključnih faktora i za ovogodišnji suficit u budžetskoj kasi.

Izvor: B92

Petak, 30.09.2016.

16:39

Šta kažu brojke: Odakle nam suficit?
(Foto: Thinkstock.com)

Međutim podaci ne pokazuju bas sve javne finansije.

“Preko 85 posto svih prihoda i rashoda protiče kroz budžet ali paralelno postoje budžeti gradova, opština, Vojvodina. Kada se to sve sabere dolazi se do onoga da li imamo ravnotežu opšte države. U ovih prvih 8 meseci vise prihodujemo nego što trošimo. To je dobro, najviše ce se MMF obradovati ali treba da su zadovoljni i građani koji su trpeli jer postoji mogućnost da se stvori višak koji bi mogao da ostane i dovoljno para za plate i penzije”, kaže ekonomista Jurij Bajec.

Avgust:

Poreski prihodi - 70,4 milijardi dinara

Donacije u budžet - 1,8 milijardi dinara.

Ovaj novac od donacija zapravo je prikupljen iz raznih međunarodnih organizacija ili država i služi za realizaciju projekata ili usavršavanja. Međutim, da li su ove brojke baš toliko dobre?

Suficit nije dobar kao ni deficit. Znači niste dobro isplanirali budžet i nekoga ste oštetili i dali mu manje para. Suficit se javlja iz više razloga. Bolja poreska naplata, pdv, akcize. Što znači da je deo jedan iz sive zone prestao da postoji i urađeno je dobro. Da mi ako privreda uđemo u krug razvijnih zemalja nama treba 5 do 7 posto rasta godisnje.

Državna preduzeća nadležna za održavanje i izgradnju puteva - Putevi Srbije i Koridori Srbije, u najvećoj meri finansiraju se iz kredita, te je njihov ukupan deficit iznosio 17,2 milijarde dinara, navelo je Ministarstvo finansija.

Deficit Puteva i Koridora Srbije - 17,2 milijarde dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: