Biće i u Srbiji: Svaka nekretnina na klik

Zahvaljujući projektu objedinjavanja katastarskih snimaka, Srbija bi do 27. novembra trebalo da dobije centralnu bazu podataka zemljišne administracije.

Izvor: Tanjug

Petak, 16.09.2016.

08:57

Biće i u Srbiji: Svaka nekretnina na klik
Foto: Thinkstock

To će omogućiti zainteresovanima da jednim klikom dođu do pouzdano ažuriranih podataka o svakoj nepokretnosti na teritoriji republike Srbije.

Na konferenciji "Satelitski snimci za potrebe održivog razvoja u periodu 2015-2030 / SD4SD", predstavnici Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Republičkog geodetskog zavoda i Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (UN FAO), predstavili su prednosti korišćenja satelitskih snimaka kako u oblasti poljoprivrede, vodoprivrede, tako i za potrebe ozakonjenja objekata.

"Velika akcija ministarstva i Geodetskog zavoda dovela je do toga da sada u svakoj opštini možemo pristupiti satelitskom snimku i na jedan vrlo precizan način utvrditi vreme izgradnje objekta. Moramo završiti taj veliki posao do 27. novembra a tada ćemo konačno kao država imati svojinsku evidenciju, znaćemo tačno koliko je objekata i u kom su statusu upisani u katastar nepokretnosti", kaže Aleksandra Damnjanović, državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Prema rečima Borka Draškovića, v.d. direktora Republičkog geodetskog zavoda (RGZ), reč je o međunarodnom standardu upotrebe podataka sa satelitskih snimaka na vrlo efikasan, brz i lak način pružaju informacije onima koji se bave prostornim podacima.

"U ovom trenutku Republika Srbija je vlasnik satelitskog snimka koji pokriva celu teritoriju naše zemlje i faktički imamo evidenciju svih nepokretnosti u digitalnom obliku. Da bi građani ostvarili upis prava nad tim objektima potrebno je da se obrate RGZ-u sa potrebnom dokumentacijom i taj upis će biti izvršen u predviđenom zakonskom roku", kaže Drašković.

Ovaj sistem biće od koristi investitorima kako bi uradili analizu lokacija koje žele da preuzmu jer pruža precizne podatke o infrastrukturnoj mreži, gustini naseljenosti, pokrivenosti u ekonomskom smislu - gde su deponije, industrijski objekti itd, dodao je Drašković.

Osim toga, satelitski snimci poslužiće pri radu na masovnoj proceni nepokretnosti, koja će poslužiti kao osnov i za poresku reformu jer će se, njihovim korišćenjem, nepogrešivo znati ko i kakvom imovinom raspolaže na teritoriji Republike Srbije.

Predstavnica UN FAO Rumiana Tončkovska istakla je da Svetska banka i UN FAO podržavaju kontinuirani razvoj u oblasti zemljišne administracije.

"U vašoj zemlji sada postoji više različitih IT sistema koji se nalaze na lokalnim, opštinskim nivoima, a potrebno je da on bude jedinstven. To je ono što će doneti projekat Svetske banke i omogući će da jednim klikom, u bilo kom trenutku, utvrde koji je status nepokretnosti bilo gde u Srbiji", kaže Tončkovska.

Projekat centralizovanja satelitskih snimaka realizuje se na osnovu ugovora koji je Vlada republike Srbije potpisala sa Svetskom bankom, a njegova vrednost je 44 miliona dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: