Imate 100€ viška? Postanite e-stanovnik EU

Da li ste znali da za 100 evra možete da postanete e-stanovnik jedne zemlje EU, a da nikada ne kročite u nju?

Izvor: B92

Četvrtak, 15.09.2016.

12:19

Imate 100€ viška? Postanite e-stanovnik EU
(Foto: Thinkstock.com)

Obrazac za prijavu je kratak, taksa je 100 evra i posle nekoliko klikova možete postati digitalni stanovnik Estonije.

Estonski program e-rezidencija nudi strancima priliku da registruju posao i svoje finansije u ovoj maloj baltičkoj državi i za kratko vreme je postao veoma popularan.

Sa tek 1,3 miliona stanovnika Estonija je mala zemlja. Od tog broja samo 650.000 građana je radno sposobno, a očekuje se da ta će se taj broj smanjivati u narednoj deceniji zbog starenja stanovništva i emigracije.

Vlada veruje da e-stanovnici mogu da doprinesu ekonomiji zemlje preko Estonske banke otvaranjem računa, ali i otvaranjem firmi. Takođe, ovo im je način da promovišu ugled zemlje kao digitalnog pionira.

“Privlačenje imigranata jednostavno nije za nas. Oni će radije birati Švedsku ili Norvešku”, objasnio je Tavi Kotka, koji takođe radi na projektu.

“Fizički, nismo u mogućnosti da menjamo naš narod. Pa zašto onda da to ne radimo onlajn?”

Sa 12.000 upisanih digitalnih građana ima još posla da se radi, jer im je cilj 10 miliona, ali Kotka kaže da bi se radije osvrnuo na broj registrovanih kompanija.

“Zabeležili smo 1.000 novih preduzeća, to je povećanje od dva odsto, što je za nas veoma važno”, rekao je on.

Kritičari kažu da je Estonija rešila da posledice Bregzita i skandala Panamski papiri okrene u svoju korist. Tvrde da su preplavljeni zahtevima digitalnih stanovnika upravo zbog ova dva svetska događaja.

S druge strane, oni koji su angažovani na projektu kažu da proces registracije proverava i estonska policija, tako da ukoliko se uspostavi da je neko bio uključen u “prljave poslove” ili pranje novca – odbiće ga.
Screenshot
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: