Švajcarci su odbili 2.200 €, šta će reći Finci

Finsko ministarstvo za socijalna pitanja želi da ispita da li minimalni osnovni dohodak može uticati na otvaranje novih radnih mesta.

Izvor: B92

Subota, 27.08.2016.

10:14

Švajcarci su odbili 2.200 €, šta će reći Finci
(Foto: Thinkstock.com)

Finska je prošle godine započela pilot tog programa koji će biti završen do novembra 2016. godine nakon čega je planirano i njegovo testiranje u celoj zemlji.

Država želi da isproba da li će osnovni prihod podsticati ljude i motivisati ih da rade.

Žele da ovim eksperimentom dokažu da ova mera može zameniti druge soijalne naknade, ali i da smanji nezaposlenost. Posebno ako se ima u vidu, da planiraju da ponude relativno visok dohodak.

Njihova zamisao je takva da bi planirani osnovni prihod bio 800 evra. To, za standard te zemlje nije garant egzistencije, ali jeste u neku ruku način da Finci motivišu građane da prihvataju i lošije plaćene poslove.

"Primarni cilj koji želimo da postignemo uvođenjem osnovnog prihoda jeste promovisanje zapošljavanja“, saopštilo je ministarstvo. To je akcenat koji nijedna druga država koja želi da se vodi ovim primerom nije isticala.

Naredne godine, 2.000 nasumično izabaranih Finaca radno sposobnih primaće 560 evra kao "pomoć“ od države. Kasnije, kada se budu stvorili uslovi da se eksperiment sprovede u celoj zemlji, dobijalo bi se 800 evra.

Kada je osimšljavala ceo eksperiment prošle godine, Finska je prvo želala da istraži šta bi značilo da uvede osnovni prihod u celoj zemlji. Sada se prvo fokusira na lokal.

"Ovaj novi model koji planiramo je znatno manje ambiciozan“, rekao je Oli Kangas, šef istraživanja pri Ministarstvu za socijalna pitanja.

Finska opet tvrdi da neće odustati od ideje da u jednom momentu isproba projekat u celoj zemlji kao što je i bio prvobitni plan. Tako bi bila prva zemlja u Evropi koja je to sprovela.

Za razliku od nekih država koji planiraju ovaj projekat, u Finskoj je ova ideja podržana od mnogih političkih stranaka.

Ideja da se brojne beneficije vlade zamene jednim čekom i pošalju svim domaćinstvima, bez obzira na prihod i na to da li rade ili ne, sve više dobija pažnju u svetu poslednjih nekoliko godina.

Finska, kao što smo gore već rekli planira da u eksperimentalnoj fazi ponudi 550, a kasnije oko 800 evra mesečno.

Holandski grad Utreht pokrenuo je eksperiment i treba sada čekati rezultate da se vidi kakav je efekat. Ljudi u tom gradu u eksperimentalnom periodu dobiće po 1.100 evra.

Vlada premijerke Ketlin Vun u Ontariju je nedavno saopštila da će “rad sa učesnicima eksperimenta odrediti i osmisliti kako treba sprovesti pilot projekat koji podrazumeva osnovni minimalni dohodak”

Debata oko istog osnovnog prihoda za sve počela je i u Švajcarskoj 2013. godine.

Ipak, Švajcarci su na referendumu u maju masovno odbacili uvođenje osnovnog bezuslovnog prihoda za svakog.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: