Vučić: Samo probajte da ne isplatite penzije...

Mandatar za sastav nove Vlade Aleksandar Vučić rekao je da je Srbija imala vidljive koristi otkako je potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU.

Izvor: B92

Utorak, 09.08.2016.

15:01

Vučić: Samo probajte da ne isplatite penzije...
Foto: Tanjug

Prema njegovim rečima, i Sporazum o slobodnoj trgovini s Rusijom je doneo boljitak.

On je, u ekspozeu pred poslanicima Skupštine Srbije, rekao i da Srbija trenutno ima više stranih investicija u “part tajmu”, nego sve zemlje regiona zajedno.

“Za sve one koji su sumnjali imam jednostavan odgovor – samo pokušajte da jednom ne isplatite penzije za više od milion ljudi ili plate.. Da vas pitam - od koga ćete i kako uzeti za doprinose?"

Vučić je rekao i da je od 2008. godine prepolovljen trgovinski deficit sa EU.

"To samo pokazuje koliko smo imali pre svega investicija, naravno zabeležen je i napredak domaćih investitora“, rekao je on.

Mandatar je rekao da su regionalna i ekonomska stabilnost uslov za nove investicije, jer bez stabilnosti nema ni domaćih ulaganja.

Premijer je naveo da je u 2015. u Srbiju stiglo ukupno 2,11 milijardi investicija, a od toga je 72,4 odsto iz EU, odnosno 1,53 milijarde.

"O tome bi svi trebalo da povedu računa", rekao je on.

Pokrivenost izvoza uvozom u 2015. godini je bila 77,18 odsto, dok je u avgustu 2012. bila 59,68 odsto, a najviše su investicije iz EU koje su te proizvode ponovo izvozile u zemlje EU.

Prema Vučićevim rečima, glavni trgovinski partneri Srbije bili su na prvom mestu Italija, zatim Nemačka, a beleži se razmena i sa Rumunijom i Hrvatskom.

Najveći deficit u trgovini, kaže on, zabeležen je u trgovini s Kinom, zbog, kako je naveo, uvoza mobilnih telefona, a deficit s Rusijom zabeležen je zbog uvoza nafte.

"Srbija će u narednom periodu nastaviti da održava dobre ekonomske odnose i na drugim tržištima, kao što su UAE i zemlje BRIKS-a, ali i sa EU, Kinom...", rekao je on.

Vučić je podsetio da je u ovoj godini Srbija dobila veliku investiciju kineskog Hestila u Železaru Smederevo, a očekuje, kako je rekao, veći priliv investicija iz EU.

"Očekujemo još investicija iz EU i Rusije, a mi obezbeđujemo uređenost i unapređenje ambijenta za ulaganje", rekao je on.

Vučić je predstavljajući ekspoze,rekao i da svu dve kompanije zainteresovane za Aerodrom "Nikola Tesla".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: