Danone pokupio kajmak od niskih cena mleka

Francuska prehrambena grupa Danone, poznata po jogurtima i drugim mlečnim proizvodima, udvostručila je neto dobit u prvoj polovini godine na 880 miliona evra.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 31.07.2016.

13:52

Danone pokupio kajmak od niskih cena mleka
(Foto: Thinkstock.com)

Grupacija, koja takođe prodaje Evijan vodu i adaptirano mleko za bebe, poboljšala je takođe svoje operativne marže zahvaljujući "povoljnim sirovinskim okolnostima", izjavila je glavna finansijska direktorka Danonea, Sesil Kabanis, prenosi agencija AFP.

Cene svežeg i mleka u prahu pale su čak oko 30 odsto u poslednjih nekoliko godina pošto je Evropska unija ukinula proizvodne kvote, zbog čega je 28-člani blok ovog meseca isplatio 500 miliona evra kako bi pomogao proizvođačima mleka koji su sa prodajom na gubitku.

Operativna marža kompanije porasla je za više od jednog procentnog poena na 13,37 odsto, što je višegodišnji najbolji kompanijski rezultat, reklao je Kabanis.

Obim prodaje mlečnih proizvoda splasnuo je za 2,0 odsto, uglavnom zbog negativnih trendova u Rusiji i drugim zemljama Zajednice Nezavisnih Država, ali je vrednost prodaje porasla za 5,2 procenta, zahvaljujući dobrim rezultatima u Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama.

Sve u svemu, ukupna prodaja skliznula je naniže za 3,0 odsto na 11 milijardi evra, u velikoj meri zbog negativnih efekata valutnih kurseva, dodaje francuska agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: