"Srbija nije vezana za funtu, neće biti drame"

Profesor Beogradske bankarske akademije Zoran Grubišić ne očekuje da će se posledice po tržište vezano za Bregzit preneti na Srbiju.

Izvor: Tanjug

Subota, 25.06.2016.

10:05

(Foto: Thinkstock.com)

Kako je objasnio, Srbija nije vezana za britansku funtu, kako obavezama tako ni plasmanima.

"Jedino minimalno jačanje dolara i švajcarskog franka može da bude vezano za naš javni i privatni dug, ali i tu ne očekujem pomeranja. Već u toku dana je došlo do stabilizacije", rekao je Grubišić Tanjugu.

On je rekao da nije isključeno da nam u procesu poraste vrednost obveznica, jer institucionalni investitori koji se premeštaju iz britanskih obeveznica, mogu da uđu u egzotične valute kakva je naša.

Investitori će se, dodaje on, prebacivati u sigurne valute, kao što su franak, jen, koji će verovatno blago porasti, ili u zlato.

Grubišić je rekao da sada može da govori o kratkoročnim efektima, jer je njih moguće sagledati, a dugoročne je, ogradio se, teško predviđati.

Kratkoročni se odnose na to da je najveća nervoza vezana za britansku funtu i po pitanju prognoza vezano za privredni ciklus u Velikoj Britaniji, kao i moguć ulazak te zemlje u recesiju.

Kada je reč o drugim evropskim zemljama, on ukazuje da do sada nisu u velikoj meri sinhronizovani privredni ciklusi u kontinentalnom delu Evrope, zemljama evrozone, najsnažnijih privreda i Velike Britanije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: