"Nova kriza u svetu - šok i nesreća kod nas"

Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović upozorio je da Srbiji preti kriza javnog duga ako ne počne da smanjuje javni dug koji će u 2016. biti 77 odsto BDP-a.

Izvor: B92

Utorak, 21.06.2016.

16:50

Foto: B92 screenshot

Petrović je u Kažiprstu B92 kazao da bi svaka sledeća kriza u svetu bila - šok koji bi izazvao nesreću kod nas, s obzirom na nivo našeg javnog duga.

“Sigurnost da se izbegne kriza javnog duga je da se on značajno spusti, na 60 odsto BDP-a I ispod toga, kako bi se svaki šok iz inostranstva mogao izbeći”, kazao je Petrović.

On je naveo da je javni dug Srbije godinama uvećavan i da se kasno počelo s njegovim smanjenjem, tek 2015. godine.

“I zato je skočio na 77 odsto ove godine i zato je neophodno okrenuti ga. Mada teško da možemo da očekujemo da će se to dogoditi. Ove godine bi trebalo da se smanji trajno za jedan procentni poen, ali je važno da se deficit u naredne četiri godine skoro uravnoteži, da bude na 0,5 odsto BDP-a, jer to dovodi do značajnog pada javnog duga”, objasnio je prvi čovek Fiskalnog saveta.

Rizik od krize javnog duga bi bio niži ukoliko bi se javni dug smanjio na i ispod 60 odsto, ali bi za zemlje kao što je Srbija trebalo i da je niži.

Govoreći o deficitu budžeta, Petrović je kazao da je on trenutno relativno nizak, ali da se ne treba opuštati, jer su se u prethodne dve godine u poslednjem kvartalu pojavljivali troškovi, koji su uglavnom poticali od nereformisanih javnih preduzeća i javnog sektora.

“Pre dve godine to su bili dugovi za banke, garancije Srbijagasu Iidugovi vojnim penzionerima 2015. godine, a ove može da bude dug Petrohemije prema Srbijagasu, presuda za neisplaćene zarade našim radnicima u Strazburu, stara devizna stednja koju BiH potražuje od Srbije”, precizirao je Petrović.

Kada je reč o eventualnom povećanju plata i penzija, Petrović je ponovio da bi plate i penzije morale da ostanu zamrznute iz dva razloga – kako bi se ostvarile uštede, ali i zbog toga što su izdaci za njih u odnosu na naš BDP iznad proseka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

66 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: