"Zainatili smo se, u Železari posao za 10.000"

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da su zahvaljujući Kini našli pravi spas za Železaru, što će omogućiti posao ne za 5.000, nego za 10.000 radnika.

Izvor: B92

Nedelja, 19.06.2016.

10:34

Foto: Tanjug

"Da vas zamolim da kažete presedniku da sam lepo govorio o njima, a da ja kažem sta mi je na srcu", reko je Vučić koji se obratio građanima i radnicima Železare u Smederevo, kojih je oko 12.000.

Vučić je sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i predsednik Kine Si Đinping stigao u Smederevo, kako bi obišli Železaru, koju će krajem juna preuzeti kineska kompanija Hestil.

Obilaskom srpske čeličane, Si Đinping završava trodnevnu posetu Srbiji.

Vučić je na početku rekao da želi da se zahvali svim sindikatima u Železari, i svim zaposlenima.

„Kažu, ej pa to je samo neka Železara, nije, hiljade i hiljade sadstanaka smo imali i pitali hoćemo li izdržati, činilo se da imamo spas ali to nije bilo rešenje. A onda smo našli pravi spas zahvaljujući Kini i prijateljstvu“, podsetio je Vučić.
Foto: Tanjug
Vučić je rekao da je proizvodnja koju organizuje Hestil novi život za građane Srbije.

“Smederevo će se razviti u najmoderniji i najbogatiji grad u Srbiji“, rekao je Vučić.

Vučić je istakao da je Srbija u Evropi među vodećim zemljama po rastu. Kako je rekao, dogodine ćemo imati „2 ili 2,5 veći rast od jedne Nemačke, a to ćemo imati zahvaljujući vama radnici u Železari“.

„Hestil će od Železare da napravi najbolju evropsku železaru kojom ćemo moći da se ponosimo“, zaključio je Vučić.
Foto: Tanjug
“2012. godine su rekli zatvorite je, nemojte nikada da je otvarate. Nekoliko nas se zainatilo, ali smo uspeli da pobedimo, i obezbedimo posao ne za 5.000 nego za 10.000 ljudi koji će dodatno da rade“, istakao je Vučić.

“Danas su predsednici dve zemlje došli u posetu Železari, što je za zaposlene veliki podsticaj da vrednije radimo i ubrzamo razvoj Železare“, rekao je predsednik Hestila Ju Jong.

Kako je rekao kineskom inicijatiovom otvoren je mogućnost da Hestil globalno ovlada tržištem i izgradi svetski Hestil.

Kako kaže, Hestil će u potpunosti koristiti najveće prodajne mreže u svetu, što će Železaru učiniti najkonkurentnijom u Evropi, a tako će se ostvariti budućnost kakvu žele radnici i Vlada Srbije.
Foto: Tanjug
Kineski Hestil je, inače, krajem aprila potpisao sa Vladom Srbije ugovor o kupovini Železare Smederevo vredan 46 miliona evra, a definitivno će preuzeti srpsku čeličanu, kako se očekuje, do kraja juna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

120 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: