Cene goriva: Gde je Srbija u odnosu na region?

Cene benzina i TNG auto-gasa u Srbiji su malo ispod regionalnog proseka, dok je cena dizela među najvišima, saopštilo je Udruženje naftnih kompanija Srbije

Izvor: Tanjug

Sreda, 08.06.2016.

16:50

Cene goriva: Gde je Srbija u odnosu na region?
Foto: Thinkstock

UNKS je do ovakvih rezultata došao poređenjem cena goriva izraženih u evrima po srednjem kursu nacionalnih banaka u zemljama regiona.

Benzin BMB 95 je najjeftiniji u Bosni i Hercegovini, gde litar ovog goriva košta 0,89 evra, zatim u Bugarskoj (0,98 evra), Makedoniji (1,03) i Srbiji (1,07), dok je najskuplji u Grčkoj (1,38 evra), Hrvatskoj (1,21) i Sloveniji (1,2 evra).

Za litar dizela najveći iznos izdvajaju građani Albanije, 1,16 evra, Hrvatske 1,12 i Srbije 1,1 evro, a najmanje žitelji Makedonije 0,81 evro, BiH 0,86 i Bugarske 0,96 evra.

Visok nivo prosečne cene dizel goriva na srpskom tržištu, kako se navodi u saopštenju UNKS-a, uspostavljen je nakon višekratnog povećanja akciza u prethodnih nekoliko godina, čime je udeo državnog zahvatanja praktično izjednačen s udelom zahvatanja u benzinu.

Prema sadašnjim cenama benzina i dizela, udeo akcize, naknade za formiranje obaveznih rezervi i poreza na dodatu vrednost je oko 58 odsto, ili u apsolutnom iznosu nešto manje od 80 dinara po litri.

Prema analizi UNKS-a, najvišu cenu auto-gasa imaju Grčka i Crna Gora, koji litar plaćaju po 0,65 evra, Srbija je u "zlatnoj sredini" sa cenom od 0,51 evro, dok stanovnici BiH i Albanije, čiji četvorotočkaši idu na ovaj pogon, "prolaze" najjeftinije sa cenom od samo 0,33 evra, odnosno 0,4 evra, respektivno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: