"U Hrvatskoj je stanje - 'lezi lebe da te jedem'"

Reforme su i dalje na tapetu u Hrvatskoj, a trenutno stanje Nikša Alfirević sa Ekonomskog fakulteta u Splitu opisuje "kao u vulkanu, toplo - pred eksploziju“.

Izvor: B92

Četvrtak, 26.05.2016.

14:02

Foto: Thinkstock

Kako je rekao, za njihov javni sektor glavni je sinonim „uhljeba“ – na srpskom „lezi lebe da te jedem“. Pod tim se misli da javni sektor otima hleb privatnom sektoru, objašnjava on na konferenciji “Zarade i modeli nagrađivanja zaposlenih u zemljama Jugoistočne Evrope” u Beogradu.

On je rekao da je Hrvatska do 2008. rasla, ali je javni sektor na krizu reagovao potpunim zaustavljanjem, nije ni otpuštao ni zapošljavao. Kaže da se do danas ništa nije promenilo, ali da je privatizacija ugasila određena radna mesta.

Mladi nemaju šansu da se zaposle, jer radna mesta okupiraju stari, koji i nisu za reforme.

„Oni jedva čekaju penzije, odlažu reforme i misle 'posle mene neka bude i potop'“, istakao je on.

On je dodao da u Hrvatskoj postoji "porez na porez",i ne zna da li to još ijedna zemlja ima. On je objasnio da je to dodatni porez koji uzima i lokalna zajednica, koji je npr. u Splitu 10 odsto.

Zbog toga im odlazi menadžment, oni i dalje rade u Hrvatskoj, ali se vodi da su zaposleni u Slovačkoj i Rumuniji. On se osvrnuo i na dobrobiti koje imaju od Evropske unije, ali i na to šta im je loše donela.

Kako kažem, hrvatski pasoš otvorio je mnoga vrata, ali im tako odlazi i veliki broj ljudi.

„Iselilo se 30, 50, 100.000 ljudi, ne zna se tačno, jer se ljudi ne odjavljuju. Tamo gde odu skupo je zdravstvo, pa kada ih zaboli, vraćaju se kući“, kaže on.

Smatra da Hrvatska nije odmakla mnogo od socijalizma i da se vode krilaticom „nNmaš dvoje usta, ne moraš jesti za dvoje“, a javni sektor niko ne kontroliše, pa ostaje da se vide kuda će ih reforme odvesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: