Bager prišao na manje od 100 m, ugrožene kuće

Radovima koji se izvode na otvorenom kopu "Veliki Crljeni" kopači su došli na po život i imovinu opasnu daljinu, upozorava CEKOR.

Izvor: B92

Subota, 23.04.2016.

12:42

Bager prišao na manje od 100 m, ugrožene kuće
Foto: Tanjug, ilustracija

Centar za ekologiju i održivi razvoj (CEKOR) pozvao je JP Elektroprivreda Srbije (EPS), Ministarstvo energetike, Ministarstvo životne sredine, kao i Evropsku banku za obnovu i razvoj (EBRD) da sačine plan raseljavanja za ceo region Kolubarskog i Kostolačkog ugljenog basena u skladu sa obavezama koje, prema kreditu za strukturne reforme, JP EPS ima po ugovoru sa EBRD.

CEKOR navodi da su, pored velikog broja sela koja su zahvaćena rudarskim radovima, a da nisu iseljena (Drmno, Baroševac, Medoševac, Zeoke, Junkovac, Radljevo), najnovijim rudarskim radovima koji se izvode na otvorenom kopu "Veliki Crljeni" kopači došli na po život i imovinu opasnu daljinu – na manje od 100 metara od kuća meštana.

“Meštani su nas kao svoje predstavnike ovlastili i apelovali da obavestimo EPS o ovoj nepodnošljivoj situaciji i da učinimo sve da se ovi radovi prekinu dok se ne reši problem sistematske potrebe da se oni udalje, odnosno rasele. Centar za ekologiju i održivi razvoj, kao predstavnik neformalne grupe građana za raseljavanje i neformalan zastupnik meštana Veliki Crljeni – na ovaj način želi da izrazi svoju brigu i ukaže na neophodnost zaustavljanja rudarskih radova dok se ne napravi plan raseljavanja za ceo region ugljenog basena Kolubara”, stoji u pismu upućenom EPS, Ministarstvima i EBRD.

CEKOR poziva EPS i da postepeno, kroz reviziju razvojne strategije, pređe na dekarbonizovanu proizvodnju električne energije, te da se jasno i nedvosmisleno opredeli za takav put razvoja, čime bi učvrstio svoje pozicije i postao regionalni lider u proizvodnji održive energije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: