Nove tehnologije za kvalitetnije obrazovanje

Seminar posvećen novim tehnologijama (3D štampa, elektronika, robotika) završen je u organizaciji NVO "Fab Inicijativa" u istraživačkoj stanici "Petnica".

Izvor: B92

Utorak, 19.04.2016.

08:29

Nove tehnologije za kvalitetnije obrazovanje

Četvorodnevni edukativni seminar bio je namenjen nastavnicima i profesorima prirodnih, tehničkih i informatičkih nauka.

A tokom seminara je organizovana serija predavanja i praktičnih vežbi o tome kako tradicionalnu učionicu pretvoriti u "fab lab", odnosno u radionicu za digitalnu fabrikaciju u kojoj je uz pomoć odgovarajuće opreme "moguće napraviti praktično sve".

Digitalna fabrikacija podrazumeva proizvodnju u kojoj kompjuter kontroliše mašinu kojom se radi, a krajnji rezultat je prevođenje digitalnog u fizički objekat. Najbolji primer za to je štampanje najrazličitijih predmeta i proizvoda uz pomoć 3D štampača, koji se već koriste u obrazovne svrhe u velikom broju škola u razvijenim zemljama u svetu. Jedan segment seminara bio je posvećen primeni LEGO robota i komponenata u nastavi, tj. primeni LEGO education pristupa.

Jedan od osnivača "Fab Inicijative" i predavač na seminaru dr Ivana Gađanski ističe da nove tehnologije postaju sve značajnije u obrazovanju i da su upravo one jedan od najbitnijih preduslova za podizanje kvaliteta nastave u našoj zemlji.

"Ovim seminarom, ali i drugim edukativnim programima koje ćemo organizovati u narednom periodu, želimo da pomognemo nastavnicima i profesorima da modernizuju svoju nastavu i da nauče kako da formiraju mini fab labove u svojim školama i tako omoguće svojim đacima da naučna saznanja primene u praksi jer je to najefikasniji način učenja", objašnjava dr Ivana Gađanski.

Ona kaže da je to najbolji način da se razvija inovativnost kod učenika jer im nove tehnologije pružaju mogućnost da eksperimentišu, da testiraju svoje ideje, da zamišljaju, prave i konstruišu nove objekte i proizvode, i to već u toku svog formalnog obrazovanja, što je od suštinskog značaja za razvijanje preduzetničkog načina razmišljanja koji nam toliko nedostaje.

Izvršni producent "Fab Inicijative" Nevena Popović ističe da bi zbog toga ovakvi edukativni programi što pre trebalo da se nađu na listi seminara za obavezno usavršavanje prosvetnih radnika, kao i da će ova organizacija ponuditi niz sličnih besplatnih programa kako bi pomogla u modernizaciji domaćeg obrazovanja.

"Već 14. i 15. maja organizovaćemo prvu regionalnu konferenciju o digitalnoj fabrikaciji i fab lab konceptu u Domu omladine u Beogradu i to će biti idealna prilika da se nastavnici i svi drugi posetioci upoznaju sa tim kako izgleda fab lab u praksi jer će na licu mesta biti postavljena jedna takva radionica opremljena 3D štampačem i svom pratećom opremom", kaže Popović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: