Aplikacija koja će vam pronaći honorarni posao

Internet-grupacija Infostud podržala je razvoj Poslonauta – mobilne aplikacije koja na osnovu lokacije pokazuje dostupnost honorarnih poslova u njihovom gradu.

Izvor: B92

Sreda, 06.04.2016.

17:30

Aplikacija koja će vam pronaći honorarni posao
Foto: Infostud

Aplikaciju je za kratko vreme preuzelo više od 1.700 korisnika, a ideja je da se na jednom mestu grupišu svi dopunski poslovi i ponude mlađim korisnicima (studentima).

Osnivač Poslonauta Nemanja Stefanović otkriva za Netokraciju kako je došlo do saradnje sa Infostudom.

„Potreban radnik – potrebna radnica“. Koliko ste puta videli slične oglase na vratima lokalne trafike, prodavnice ili vašeg omiljenog fastfud mesta? I dok se specijalizovani poslovi oglašavaju na sajtovima kao što su Infostud i drugi, tržište honorarnih, tj. dopunskih poslova osuđeno je na bandere, rukom ispisane oglase i male oglase u lokalnim novinama – stvari na koje mlađi ljudi (honorarci) sve ređe obraćaju pažnju.

Ovih dana na Google Play prodavnici pojavila se mobilna aplikacija pod imenom Poslonaut koja na jednom mestu generiše upravo ovaj tip oglasa, a korisnicima putem geolokacije pruža uvid u one poslove koji su dostupni u njihovoj blizini – sa kratkim opisom pozicije i veština koje se traže, uredno prikazanih na mapi.

Do Infostuda na okupljanju

Iza Poslonauta stoji Nemanja Stefanović, koji je u razgovoru za Netokraciju izjavio kako je realizaciju ideje počeo još početkom 2015. godine, sa željom da lansira globalan proizvod pod nazivom Hire App. Ipak, tokom jednog okupljanja u ICT Hubu Nemanja je upoznao Dragana Kukića, šefa razvoja pri Infostudu, s kojim je počeo da priča o svom proizvodu. Ubrzo je usledio i sastanak u Infostudu, a kompanija je krajem prethodne godine odlučila da investira u Poslonaut i podrži njegovo lansiranje na tržištu Srbije:

Ideja o aplikaciji koja grupiše honorarne poslove izuzetno se dopala Infostud ekipi. Ušli smo u pregovore, a krajem 2015. godine odlučili smo da krenemo u proces rebrendiranja i pripreme aplikacije za lansiranje na tržištu Srbije.

Poslonaut je u probnom periodu zabeležio približno 1.700 preuzimanja sa Google Play prodavnice i 1.400 mesečno aktivnih korisnika. Na dnevnom nivou aplikacija vidi i do 150 novih korisnika koji već uveliko mogu da pretražuju više od 500 oglasa za honorarne poslove u Novom Sadu i Beogradu. Kako saznajemo, iOS verzija stiže u narednih mesec dana.

Stefanović ističe da aplikacija prevashodno cilja na studente, budući da su oni i najugroženija grupa korisnika koja često traži honorarne poslove kako bi dopunili svoj budžet ili pokrili deo troškova studiranja. Takvi korisnici danas potpadaju pod digital natives, što znači da im pametni telefon služi kao produžetak ličnosti, ali i da je to jedino mesto s koga žele da se upuste u potragu za poslovima. Jednostavno, zaboravite na cedulje, letke i Halo oglase.

Komentarišući partnerstvo i investiciju u ovaj domaći startap, direktorka Infostuda Branislava Gajić Stanojević izjavila je za Netokraciju:

S obzirom na to da postoji veliko tržište privremenih, honorarnih ali i poslova za tzv. „plave kragne“ na koje sajt Poslovi.infostud.com sa svojim biznis modelom nije fokusiran, bio je logičan korak da na drugačiji način uđemo u to tržište i prilagodimo se specifičnim potrebama ovih poslodavaca i radnika.

Pošto Infostud grupacija ceni partnerstva, odlučili smo se da uđemo u ovu startap priču i saradnju sa Nemanjom, prepoznajući zajedničke vrednosti i viziju razvoja.

Isplaćivanje radnika kroz aplikaciju kao dugoročni cilj

„Želimo da centralizujemo i digitalizujemo nešto što postoji već decenijama“, kaže Nemanja, dodajući kako su prvi korisnici pokazali jako dobar retention rate tj. da se vraćaju i da aktivno pretražuju poslove. On takođe ističe kako ih svaki dan kontaktiraju novi poslodavci koji žele da postave svoj oglas na Poslonautu – jednostavno, čitav ekosistem raste.

I dok su prvi oglasi ručno skrejpovani kako bi se popunila početna baza, ideja je da se malim prodavnicama i lokalima postavljanje do pet poslova uvek ponudi besplatno. Omladinske zadruge i drugi poslodavci koji postavljaju više od ovog broja oglasa, trebaće ipak da izdvoje određenu novčanu sumu za njihovo objavljivanje. Ipak, servis je u ovom trenutku i dalje besplatan, te ga zainteresovani vlasnici lokala i prodavnica već uveliko mogu isprobati.

Dugoročno, želimo da ponudimo mogućnost isplate radnika direktno putem aplikacije. Krenuli smo sa tržištem Srbije ali imamo velike planove, budući da je problem sa blue collar poslovima gotovo svuda isti – ukoliko ne na banderama, takvi oglasi završavaju na Craigslistu i drugim oglasnim forumima.

Za kraj, Stefanović dodaje i da će neka od narednih verzija Poslonauta uvesti Uber-like model ocenjivanja, gde će poslodavci moći da ocenjuju radnike po sistemu bodovanja, ali i obrnuto – gde će radnici ocenjivati poslodavce. Krajnji cilj jeste kreiranje unificiranog rešenja za honorarce i povremene poslove, ali i uvesti više transparentnosti u kategoriju zapošljavanja, koja ne prestaje da igra važnu ulogu u domaćoj ekonomiji, ali i ekonomijama susednih zemalja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: