Kinezi će umesto Tošibe praviti kućne aparate

Kineska grupacija Midea će kupiti od gubitaškog japanskog konglomerata Tošibe nešto više od 80 odsto vlasništva u njegovom ogranku aparata za domaćinstvo.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 31.03.2016.

18:26

Kinezi će umesto Tošibe praviti kućne aparate
(Foto: Thinkstock.com, ilustracija)

Midea će za tu kompaniju dati 473 miliona dolara, saopštile su dve kompanije.

Tošiba, koja poizvodi sve - od aparata za kuvanje pirinča do nuklearnih elektrana, zadržaće preostalih 19,9 odsto u firmi "Toshiba lifestyle products&Services Corporation" (TLSC), koja će zadržati svoje ime, navodi se u zajedničkom saopštenju, a prenosi agencija Frans pres.

Prema sporazumu, Midea će imati licencu za korišćenje Tošibinih brendova za kućne aparate narednih 40 godina, steći će pravo intelektualne svojine na više od 5.000 tehnoloških izuma, i imaće ovlašćenje da koristi druge srodne patente koje zadrži Tošiba, precizira se saopštenju.

Sporazum, vredan 53,7 milijardi jena (473 miliona dolara), poslednji je u nizu inostranih akvizicija kineskih kompanija, i stiže u okviru nastojanja Pekinga da svoju privredu, ovisnu o teškoj industriji, preusmeri na rast oslonjen na tražnju potrošača.

Mideino preuzimanje TLSC-a treba da odobre regulatorne vlasti u Kini, medju kojima i antimonopolska komisija.

Privatna kompanija Midea, osnovana 1968. godine, jedan je od najvecih kineskih proizvodjača aparata za domaćinstvo, a prošle godine je ostvarila neto profit od 12,7 milijardi juana (2,0 milijarde dolara), što je rast od 21 odsto u odnosu na godinu ranije, prema podacima objavljenim na kompanijskom veb sajtu, prenosi Frans pres.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: