Francuzi na ulicama, neće da rade 35 h nedeljno

Francuske mašinovođe, nastavnici i kontrolori avio-saobraćaja stupili su u štrajk, odbijajući reformu radne nedelje od 35 sati i izmenu drugih propisa.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 31.03.2016.

16:48

Francuzi na ulicama, neće da rade 35 h nedeljno
(Foto: Thinkstock.com)

Štrajk neće pogoditi pariški aerodrom "Šarl de Gol", ali je oko 20 odsto letova sa pariškog aerodroma Orli otkazano, prenosi agencija AP.

Takođe će biti zatvoreno na desetine škola, ali i pojedine bolnice i državne televizije.

Državna železničcka kompanija SNCF je upozorila na poremećaje u nacionalnom i regionalnom železničkom saobraćaju, dodajući da međunarodne linije prema Londonu i Briselu neće biti pogođene štrajkom.

Ajfelov toranj je danas zatvoren, a kompanija koja upravlja tornjem je saopštila da nema dovoljno radnika za njegovo otvaranje.

Studentske organizacije i sindikati radnika takođe su se pridružili protestima širom Francuske, pozivajući socijalističku vladu da odbaci predloženi zakon, koji će, kako tvrde, naštetiti zaštiti prava radnika.

Vlada u Parizu i preduzeća tvrde da će reforme pomoći ekonomiji, pošto će olakšati kompanijama zapošljavanje i otpuštanje radnika.

Predlogom vlade se tehnički zadržava 35-časovna radna nedelja, ali se kompanijama dozvoljava da organizuju alternativno radno vreme, što bi podrazumevalo radnu nedelju u trajanju do 48 sati ili rad od 12 sati dnevno.

U vanrednim okolnostima, zaposleni bi, prema predlogu vlade, mogli raditi i do 60 sati nedeljno.

Stopa nezaposlenosti u Francuskoj je oko deset odsto, prenosi agencija AP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: