Španci optimistični, vraćena im nada

Španija je u 2015. godini imala budžetski deficit od 5,16 odsto bruto domaćeg prozivoda (BDP), izjavio je španski ministar za budžet Kristobal Montoro.

Izvor: B92

Četvrtak, 31.03.2016.

15:28

Španci optimistični, vraćena im nada
Foto: Thinkstock

To je osma uzastopna godina da je Španija prekoračila zacrtani fiskalni cilj, navodi agencija Frans pres.

"Budžetski deficit je u 2015. godini oboren na 5,16 odsto sa 5,8 odsto. To je novo smanjenje španskog budžetskog deficita, ali je nedovoljno", izjavio je Montoro na konferenciji za novinare.

Španska konzervativna vlada je predviđala da će deficit budžeta pasti na 4,2 odsto u 2015. godini, a u 2016. na 2,8 odsto, što je evropski komesar za ekonomska i finansija pitanja Pjer Moskovisi okarakterisao kao "pomalo optimistične" projekcije.

Premašivanje ciljanog deficita bi, kako ocenjuje AFP, moglo povećati pritisak na aktuelnu špansku vladu da usvoji nove bolne mere štednje.

Prema pravilima evrozone, svaka članica mora svesti budžetski deficit ispod granice od 3,0 odsto BDP-a ili joj u suprotnom sledi kazna.

Od stupanja na snagu Pakta o stabilnosti i rastu 1998. godine, 25 od 28 članica EU je probilo granicu deficita, dok samo tri države, Švedska, Estonija i Luksemburg, nisu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: