Konačno dogovor, evo kako će se obračunavati plate

Članovi Socijalno ekonomskog saveta postigli su dogovor o do sada spornim članovima u Nacrtu zakona o platama, na današnjem sastanku.

Izvor: Tanjug

Subota, 06.02.2016.

14:29

Konačno dogovor, evo kako će se obračunavati plate
Foto: Tanjug

Kako je najavljeno, očekuje se da će predlog zakona do kraja naredne nedelje biti pred poslanicima.

Prava zaposlenih u javnom sektoru, kako je rečeno na konferenciji, nisu umanjena ovim zakonom, već su u nekim segmentima i uvećana, rečeno je na konferenciji za štampu u Vladi Srbije nakon sastanka SES-a.

Potpredsednica vlade Kori Udovički rekla je, da bi vlada trebalo da usvoji Nacrt na prvoj narednoj sednici, a odmah nakon toga, verovatno već sledeće nedelje, Predlog zakona će biti upućen u Skupštinu Srbije.

"Danas je veliki dan za dijalog u Srbiji. Dogovorili smo se o načinu kako ćemo u narednom periodu, a najviše u narednoj godini da uredimo odnos zarada u javnom sektoru koji pokriva oko 500.000 zaposlenih u državnoj upravi, javnim službama i drugim organima, ali bez javnih preduzeća. To nije bio mali zadatak", rekla je Udovički, koja je i ministarka državne uprave i lokalne samouprave.

Prema njenim rečima, dijalog je u prethodnim nedeljama pre svega bio razjašnjavannje, kako bi se obezbedila veća pravednost.

"To ne važi samo za plate, već mora da se uvodi red i u statusu zaposlenih i definiciji javnih službi", navela je Udovički dodajući da su današnjim dijalogom otklonjene dileme u formulacijama u četiri člana zakona.

"Dva člana su menjana samo u nijansama, više je reč o formulacijama, dok se suština se nije menjala", rekla je ona.

Kada je reč o regresu i toplom obroku, dogovoreno je, kazala je, da se oni iskazuju posebno a ne u koeficijentu, sa mogućnostima bužeta u budućnosti.

"Lokalne samouprave će i ubuduće morati da dogovaraju svoje budžete i da uređuju osnovice za plate, i tako se otklanja neustavnost sadasnsje situacije gde su koeficijenti drugačije određeni. Pred nama je veliki posao, ali posao koji obećava jer uvodimo red na način koji obećava", rekla je Udovički.

Sednica Socijalno-ekonomskog saveta kojoj je prisustvovao i premijer Vučić počela je danas oko 11:30, a jedina tačka dnevnog reda bio je Nacrt zakona o sistemu plata u javnom sektoru.

Na sednici osim članova Kolegijuma Saveta, učestvovali i ministri Kori Udovički, Aleksandar Vulin, Dušan Vujović, Željko Sertić, Zlatibor Lončar, Srđan Verbić, Ivan Tasovac i Nikola Selaković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

70 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: