Mole građane da ne plaćaju porez jer imaju previše

Poreski obveznici u jednom regionu u Švajcarskoj suočili su se sa neobičnim zahtevom poreskih vlasti: mole ih da odlože izmirenje računa i to za što kasnije.

Izvor: B92

Sreda, 13.01.2016.

14:01

Mole građane da ne plaćaju porez jer imaju previše
(Foto: Thinkstock.com)

Naime, poreznici kantona Cug (nedaleko od Ciriha) ukinuli su povlastice za rano plaćanje poreza i zamolili građane da što je više moguće odlože plaćanje svojih poreskih obaveza.

U Švajcarskoj su kamatne stope u bankama negativne, pa kanton Cug ne želi da akumulira gotovinu, kako bi izbegao plaćanje kamata.

Prema nekim procenama, tako će Cug uštedeti oko 2,5 miliona švajcarskih franaka godišnje.

"S obzirom na to da još vladaju niske kamatne stope i da bi morali da plaćaju negativnu kamatu, Kanton nema razloga da podstiče poreske obveznike na hitno plaćanje poreza. U interesu nam je da obveznici poreze plaćaju što kasnije - kako bi imali manje troškova", navodi se u saopštenju kantona Cug.

Ova nesvakidašnja molba mogla bi da se primeni i u drugim kantonima, a sve je posledica odluke švajcarske centralne banke koja je 2014. godine uvela negativnu kamatnu stopu kako bi smanjila tražnju za vlastitom valutom, jer su procenili da prejaki kurs šteti ekonomiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: