Tabakovićeva: Ni Rim nije napravljen za dan

Godina za nama bila je stabilna i NBS će učiniti sve da tako i ostane, poručila je guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.

Izvor: B92

Četvrtak, 31.12.2015.

16:31

Default images
Foto: Screenshot/B92

Ona je, gostujući u Kažiprstu B92, objasnila da je, kada je kurs dinara u pitanju, decembar mesec koji je "sezonski oscilatoran“ i da su zbog toga zabeležena određena pomeranja.

Navela je da su na oscilacije uticala plaćanja prema inostranstvu, obaveze, doznake, ili neka svođenja računa privrednika.

Prema njenim rečima, Narodna banka Srbije već treću godinu zaredom interveniše kako te oscilacije ne bi bile oštre i kako neko ne bi mogao „neopravdano“ da zaradi.

„Ove godine kupili smo preko 950 miliona evra, prodali 450 miliona evra, tako da nas ta intervencija nije koštala, već smo i prihodovali pola miliona evra“, rekla je Tabakovićeva.

Na pitanje zašto građani ne osećaju u svojim novčanicima mere i intervencije vlasti, ona kaže da je za sve potrebno vreme i strpljenje.

"Ni Rim nije napravljen za jedan dan, čak i brze mere koje primenimo ne daju efekte u roku od šest meseci, a mere koje Vlada primenjuje su dugoročne.“

Govoreći o rešenjima za kredite u švajcarskim francima i da li ima neku novu poruku, Tabakovićeva odgovara da rešenje treba tražiti tamo gde je i problem nastao, kao i da je NBS već ponudila rešenja.

„Imam jednu novu-staru poruku, a to je da, otkako sam ja guverner, takvi proizvodi, koji imaju neke felere, više ne mogu da se dese“, rekla je ona.

Komentarišući izveštaj o nabavci čokoladica, Tabakovićeva kaže da se radovala tom izveštaju.

"Jedva sam čekala taj izveštaj da bi svi mogli da vide kako NBS nije davala nijedan dinar za reklame i slično, onda se pojavi takav neki izveštaj... shvatila sam da stabilnost dinara, inflacija, rezerve... da se sve to može zamagliti nekakvim sitnicama. Na NBS su ne grudvom, nego kamenom u grudvi gađali prečesto NBS, ali promašivali oni kojima je to bio cilj, ali to nije smelo da se desi Savetu za borbu protiv korupcije“, rekla je Tabakovićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: