2015. bila je godina najmoćnijeg startapa - Ubera

Iza Ubera, najvrijednijeg startapa na svetu, je jedna prilično uzbudljiva godina.

Izvor: B92

Četvrtak, 31.12.2015.

16:01

Default images
(Foto: Beta/AP)

Uber je preživeo niz žestokih protesta i pokušaja ograničavanja rada, lansirani su novi proizvodi poput Ubera za dostavu hrane, prikupljene sumanute količine novca, osnivač i izvršni direktor Travis Kalanick postao je biznis superstar, najavljeno je dalje širenje u Aziji, a cela priča je zaokružena na Badnji dan u Londonu s milijardom vožnji.

Uberov vozač Ara s plavom Hondom odvezao je čoveka po imenu Marvin iz London Fieldsa do Hoktona na East Endu. Vožnja od 1,6 milja odnosno nešto više od 2,5 kilometara je koštala 5 funti.

Marvin je kao milijarditi putnik za nagradu dobio godinu dana besplatne vožnje Uberom, a vozač Ara je za nagradu dobio putovanje u Uberov grad po izboru, s plaćenim svim troškovima. Uber je takođe najavio da će ovim povodom donirati 10 hiljada funti lokalnoj dobrotvornoj organizaciji.

Kraja oktobra Uber je stigao i u komšiluk, u Hrvatsku, ali to nije prošlo bez komplikacija. Vozače Ubere u Hrvatskoj ovog meseca je privela carinska uprava, a privođenjeje rezultat otpora taksističkog lobija i dela zagrebačke gradske uprave.

Uber e prisutan u 66 zemalja na svetu i tvrde da su u protekloj godini dnevno u proseku imali tri miliona vožnji, odnosno tri puta više nego godinu dana ranije. Prošlog meseca je objavljen informacija da kreću u još jednu investicionu rundu od 2,1 milijarde dolara, kojom će vrednost kompanije dostići vrtoglavih 62,5 milijardi dolara.

Što se tiča dolaska u Srbiji, čini se da ćemo još čekati na voćnju Uberom, bar tako kažu iz resornog ministarstva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: