Top ekonomski događaji u Srbiji 2015.

Godinu za nama, kada je reč o ekonomiji, obeležila je odluka Vlade o Telekomu, kao i početak gradnje projekta Beograd na vodi.

Izvor: B92

Četvrtak, 31.12.2015.

13:40

Default images
(Foto: Thinkstock.com)

Osim ovih, pogledajte u nastavku najvažnije događaje u ekonomiji u Srbiji u 2015. godini, prema našem izboru.

Telekom ostao u rukama Srbije

Sednica na kojoj je doneta odluka o Telekomu (tanjug)
Vlada Srbije u decembru ove godine donela je odluku da neće ulaziti u proces privatizacije Telekoma. Time je okončana druga neuspešna prodaja te kompanije za poslednjih pet godina. Na tender je stiglo šest obavezujućih ponuda, uglavnom investicionih fondova. Nije saopšteno koliko je iznosila najbolja cena, ali je rečeno da bi, da je bila za 100 do 200 miliona veća, Telekom verovatno bio prodat. Procene su da Telekom trenutno vredi oko 2,3 milijarde evra.

Kamen temeljac za Beograd na vodi

Foto: Tanjug
Ugovor o projektu Beograd na vodi potpisan je krajem aprila, a radovi su počeli krajem septembra. Vrednost projekta je 3,5 milijardi evra, a prvoj fazi biće uzgrađene dve stambene kule. Projektom je predviđeno da se na površini od oko 177 hektara na desnoj obali Save izgradi više od milion kvadratnih metara stambenog prostora, oko 750.000 kvadrata poslovnog i komercijalnog prostora, više od 62.000 kvadrata javnih sadržaja i oko 242.000 kvadrata novih zelenih površina.

Do sredine decembra, postavljeno je 165 šipova, što će, najavili su nadležni omogućiti da radovi iznad zemlje budu vidljivi početkom proleća 2016. godine

Infrastruktura

Foto: Tanjug
Srbija je ovo godine završila deonice na Koridoru 10 od kojih je deonica na istočnom kraku, Crvena Reka-Čiflik-Staničenje kod Bele Palanke u dužini od 23 km puštena pre neki dan. Iz Vlade je obećano da građani Srbije najkasnije do marta 2017. moći auto-putem da putuju od Horgoša do Preševa i od Horgoša do Dimitrovgrada.

Takođe, počeli su radovi na izgradnji brze pruge do Mađarske, a na svečanoj promociji projekta modernizacije i izgradnje pruge Beograd-Budimpešta, na Ranžirnoj železničkoj stanici Novi Sad, rečeno je da je dogovoreno da i pruga Beograd – Novi Sad mora biti otvorena 2018. godine.

Prema premijerovim rečima, ovom brzom prugom biće povezana dva prijateljska naroda, građani Srbije i Mađarske, Srbija sa centralnom i zapadnom Evropom, a Mađarsku sa istokom i jugom Evrope.

Otvorena je i pristupna saobraćajnicu za Pupinov most čime je kompletiran ovaj projekat, a i radovi na pristupnim saobračajnicama Mostu na Adi su i toku.

Železara

Foto: Tanjug
Srpska čeličana je dobila u martu novu upravu - holandsku kompaniju HPK inženejring nakon neuspešnog drugog tendera za prodaju te kompanije. To je prvi ugovor o ustupanju upravljanja stranoj kompaniji u državnom preduzeću, sa ciljem da se postignu dobri poslovni rezultati i kompanija pripremi za prodaju.

Trenutno, kao zainteresovani kupac se pominje kineska kompanija, mada je ministar privrede najavio tender za februar na kome će moći da se prijave svi zainteresovani.

Fića usporio

(fas)
“Fića” iz Kragujevca ni ove godine nije imao svoj voz za Rusiju, a sudeći po padu traženje, gubi i tržište SAD, nedavno je čak dobio i nezahvalnu titulu “promašaja godine”.

Radnici u fabrici i dalje se nadaju novom modelu. Ipak, svetlo u auto-industriji je najava dolaska dva giganta, Lira i Delfija.

Lidl zakoračio, Ikeu još čekamo

beta/ap
Nemački trgovinski lanac “Lidl” počeo je izgradnju prvog prodajnog objekata u Srbiji krajem ove godine. Iz kompanije kažu da se intenzivni nastavak gradnje planira već za sledeću godinu, kada će biti započeta izgradnja većeg broja objekata i logističkog centra.

S druge strane, Ikeu emo još da čekamo, građevinsku dozvolu za izgradnju robne kuće u Bubanj potoku dobili su u junu. U ovom trenutku čekaju da dobijemo još osam građevinskih dozvola za prateću infrastrukturu robne kuće koju planiraju da izgrade na toj lokaciji, rekli su u kompaniji.

Usvojeni zakoni

Foto: Tanjug
Država je usvajanjem mnogih zakona omogućila lakše poslovanje, kao što je bilo usvajanje propisa o planiranju i izgradnji, što su odavno tražili investitori. To nam je, izmešu ostalog donelo i napredak Duing biznis listi Svetske banke

Ugašen društveni kapital

Srbija je 31. 12. ugasila društveni kapital posle više od dve decenije. Ove godine ugašeno je peko 400 preduzeća, više od 20.000 ljudi je uzelo otpremnine, a ostalo je još da se do maja reši sudbina 10 preduzeća.

Agencija za privatizaciju, osnovana 2001. godine, biće ugašena 1. februara 2016. godine, a započete postupke prodaje preduzeća okončaće Ministarstvo privrede. Koje su ekonomske vesti, prema vašem mišljenju obeležile 2015. godinu u Srbiji?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: