Španci stigli u FAP, prave delove za železnice

Španska kompanija "Refisa", koja se bavi izradom poliesterskih elemenata za železnice, zvanično je prvi korisnik Slobodne zone u Priboju.

Izvor: Tanjug

Sreda, 30.12.2015.

16:01

Default images
Foto: Thinkstock.com

Ugovor su potpisali predstavnik kompanije "Refisa" u Srbiji Zoran Marković i direktor Slobodne zone Milisav Šalipur.

Tim ugovorom je predviđeno da ova španska kompanija posluje u jednom od nekadašnjih pogona FAP-a.

Proizvodnja bi prema rečima investitora trebalo da krene od aprila sledeće godine, a u ovom pribojskom pogonu proizvodile bi se maske za vozove i enterijeri za kupee.

Do tada bi ovaj pogon trebalo da bude adaptiran i opremljen mašinama.

"Mi smo ovde zakupili oko 2 000 kvadrata prostora koji ćemo da adaptiramo za naše potrebe, tu ćemo praviti poluproizvode, elememnte od poliestera čija će se završna obrada raditi u Španiji i posle toga ići klijentima", rekao je Mirković.

Slobodna zona u Priboju se prostire na 52.250 kvadratnih metara zatvorenog prostora, na 21 hektar i šest ari, pored ovog zatvorenog postoji slobodan prostor za grinfild investicije na površini od 10 hektara.

"Mi smo morali da ispoštujemo određene tehničke uslove da ovaj prostor zagradimo, osvetlimo, uredimo i očistimo. Vlada RS i opština Priboj su nam izašli u susret finansirajući put do Slobodne zone, čija je izrada u toku i to 2,7 km. Nadam se da ćemo i mi u Zoni Industrijskim parkom opravdati ova ulaganja i povećati broj zaposlenih, što nam je cilj, da prevashodno mladi ostanu ovde", kazao je Šalpur.

U lokalnoj samoupravi očekuju da će ovo biti značajan podsticaj i za brojne druge investitore i da će Priboj izaći iz reda nerazvijenih.

"Zahvaljujući politici Vlade RS i lično premijeru Aleksandru Vučiću koji je FAP prihvatio kao svoj projekat, mislim da je ovo početak nekog novog Priboja koji će u 2016. godini biti primer opštine koja će iz faze nerazvijenih preći u red dobrih za život, održivih i koja će pomagati drugima", istakao je predsednik opštine Priboj Lazar Rvović.

Pomoćnik predsednika opštine Krsto Janjušević najavio je da će za nekoliko dana u saobraćaj biti pušten novi put ka Slobodnoj zoni u čiju gradnju je država uložila 53 miliona dinara.

"Još jedan od podsticaja Vlade Srbije u dovođenju investitora i ekonomskog oporavka Priboja jeste celokupna rekonstrukcija putne saobraćajnice do Slobodne zone Priboj, ukupne dužine tri kilometra i vrednosti radova 53 miliona dinara, gde je lokalnma samopurava učestvovala sa sedam miliona dinara. Ovo je veoma značajno jer slobodna zona ima zaokruženu infrastrukturnu priču, rezultati nisu izostali i danas imamo potpisan ugovor sa prvim investitorom", istakao je Janjušević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: