Srbija ojađena: "Oprano" i izneto 40 mlrd. USD

Srbija je od od 2004. do 2013. godine opljačana za čak 40,83 milijardi dolara jer je toliko ilegalno stečenog novca izneto iz zemlje.

Izvor: Dnevnik

Utorak, 15.12.2015.

17:08

Default images
Foto: Thinkstock

To je pokazao izveštaj američke organizacije Global Financial Integrity "Nelegalni finansijski odlivi iz zemalja u razvoju”.

Najnoviji izveštaj GFI daje preciznije podatke o nelegalnim tokovima novca, a dobijeni su naprednom analizom bilansa plaćanja i podataka o međunarodnoj trgovini, koje objavljuje Međunarodni monetarni fond. Analizom svih tih parametara GFI je utvrdio da je iz Srbije godišnje prosečno, za ovih deset godina iznošeno po 4,08 milijardi dolara "prljavog” novca, koji je stečen raznim kriminalnim aktivnostima kao što su utaje poreza, korupcija u privredi, ali i trgovina drogom, prostitucija i druge protivzakonite aktivnosti.

Po izveštaju GFI-ja, u ilegalnom iznošenju para Srbija je na nezahvalnom 35. mestu od ukupno 149 zemalja obuhvaćenih analizom, to jest plasirali smo se u donjem delu svetske liste jer je najbolja situacija u državi koja je 149.

Najveće „čišćenje” Srbije, po izveštaju GFI, dogodilo se 2004. godine, kada je na ilegalan način iz zemlje izneto 9,8 milijardi dolara prljavih para.

Godinu kasnije olakšani smo za 6,4 milijardi dolara, da bi se potom pljačka spustila na 3,9 milijardi zelenih novčanica. U poslednjem periodu, tačnije 2012. godine, izneto je 2,5 milijarde dolara, a 2013. oko 2,9 milijarde, stoji u izveštaju GFI.

Novac je, narvno, iznošen takozvanim pranjem para. Jedan od najjednostavnijih načina pranja novca je izdavanje fiktivnih računa.

Na primer, neka strana kompanija domaćoj firmi ispostavlja račun za izmišljene usluge. Potom ta domaća firma uplati izmišljeni dug za izmišljenu uslugu doznakom u inostranstvo.

Ispostavljeni račun međunarodna firma onda evidentira kao trošak u poslovnim knjigama domaće pravne osobe. Međunarodni i srpski igrač obično imaju istog vlasnika, ili su vlasnici povezane osobe.

Epilog svega je to da su pare završile „na sigurnom”, negde u nekom sefu u inostranstvu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

92 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

16 h

Podeli: