Prirodne katastrofe obrale 1,5 biliona dolara

Prirodne katastrofe su od 2003. do 2013. širom sveta nanele štetu od 1,5 biliona dolara, što je više od godišnjeg bruto domaćeg proizvoda Australije.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 26.11.2015.

19:39

Default images
Foto: Tanjug

Suše, poplave i druge ekstremne vremenske neprilike postale su učestalije i ozbiljnije u poslednjih 30 godina i predstavljaju pretnju po bezbednost hrane u zemljama u razvoju, navodi Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO), a prenosi Rojters.

Organizacija dodaje da se prirodne katastrofe sada dešavaju gotovo dvostruko češće nego u 1980-im, što otežava napore da se iskorene glad i siromaštvo.

FAO je, uoči klimatske konferencije UN koja će se seledeće nedelje održati u Parizu, pozvao na veća ulaganja u odgovor na katastrofe i oporavak zemalja od njih, kao i u prilagođavanje klimatskim promenama da bi poljoprivredni sektor postao otporniji.

Naučnici navode da će rast globalnih temperatura zbog sve veće emisije gasova sa efektom staklene bašte dovesti do toga da će ekstremne vremenske neprilike postati još češće.

"Samo ove godine, mali poljoprivrednici i ribolovci od Mjanmara do Gvatemale, od Vanatua do Malavija, videli su kako njihovu zemlju i stoku uništavaju i odnose cikloni, suše, poplave i zemljotresi", izjavio je generalni direktor FAO Gracijano Da Silva.

Najviše štete pretrpele su ekonomije u razvoju, koje su više zavisne od poljoprivrede. U podsaharskoj Africi, recimo, poljoprivreda čini polovinu privredne aktivnosti, ukazuje FAO.

Iako je suša najveća pretnja po stoku, riblji svet najviše strada od oluja i cunamija. FAO u izveštaju ukazuje na ogromnu štetu koju su suše nanele sektoru prerade hrane u Keniji, kao i posledice poplava na proizvodnju pamuka i pirinča u Pakistanu.

U svetu 2,5 milijardi ljudi zavisi od poljoprivrede, ali je od 2003. do 2012. svega 4,5 odsto ukupnih sredstava iz zvaničnih razvojnih fondova uloženo u taj sektor, u odnosu na cilj UN od 10 odsto, navodi FAO.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: