Srbija zemlja malina, Ministarstvo upošljava mlade

Srbija je za izvoz opredelila preko 100.000 tona malina, što je stavlja na prvo mesto proizvođača crvenog zlata u svetu, kažu u Ministarstvu poljoprivrede.

Izvor: Tanjug

Sreda, 25.11.2015.

10:34

Default images
(Foto: Thinkstock.com)

Projektom "Podrška siromašnima da počnu sa proizvodnjom maline", koji sprovodi Regionalna razvojna agencija Zlatibor, zaposleno je 347 mladih, a u narednom periodu će kroz njegovu realizaciju biti uposleno još 200, izjavio je, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Željko Radošević.

Na prezentaciji ostvarenih rezultata tog pilot projekta, održanoj u Požegi pod sloganom "Proizvodnja maline, nova šansa za zaposlenje 347 mladih ljudi", on je istakao da je Srbija za izvoz opredelila preko 100.000 tona malina, što je stavlja na prvo mesto proizvođača crvenog zlata u svetu.

"Moramo učiniti velike napore kako bi proizvodnja maline bila predvidljiva, kako bi naši proizvođači mogli da očekuju pozitivne finansijske efekte. Ono na čemu svi zajedno moramo raditi je da imamo jedan konstantan kvalitet, da Srbija bude prepoznatljiva kao zemlja u kojoj je je ovo voće kvalitetno i zdravstveno bezbedno. Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine potpuno je posvećeno ovom poslu i pruža punu podršku prizvođačima voća", rekao je on.

Menadžer projekta Darko Đurović je rekao da se ovaj poduhvat sprovodi u okviru Programa razvoja privatnog sektora u jugozapadnoj Srbiji koji sprovodi Regionalna razvojna agencija Zlatibor, a finansira Vlada Švajcarske preko Agencije za razvoj i saradnju.

Đurović je dodao da su se akcije koje sprovode u oblasti malinarstva pokazale kao dobre i da očekuje da nadlležna ministarstva usvoje neke od predloga i time smanje nezaposlenost i siromaštvo.

"Regionalna razvojna agencija i ovaj program imaju znanje i kapacitete, a to pokazuju dosadašnji rezultati, s obzirom da smo do sada 700 ljudi na neki način uposlili. Nadamo se da će neki modeli koje smo do sada razvili biti prekopirani i u drugim delovima Srbije", rekao je on.

Jedan od proizvođača maline, Mile Radojčić kaže da je preko projekta obezbedio sredstva i ovim voćem zasadio 20 ari, a da, pošto se zasad primio, prinose očekuje sledeće godine.

"Preko projekta švajcarske Vlade sam zasadio na 20 ari. Planiram da živim od toga, a pored maline proizvodim i kupinu. Nikada nije isto, zavisi od godine do godine, ali može da bude profitabilna proizvodnja", rekao je Radojčić.

Inače, Program razvoja privatnog sektora u jugozapadnoj Srbiji (PSD) je osmislio poslovni model zasnovan na saradnji između PSD-a, hladnjača (otkupljivača malina) i budućih proizvođača (nezaposlena lica).

Prerađivači su do sada davali podršku samo proizvođačima ovog voća koji se već nalaze na tržištu, dok sa početnicima nisu ostvarivali saradnju plašeći se tržišnih rizika. PSD je radio na njihovoj promeni svesti o tome da bi dugoročno mogli ostvariti dodatne prihode i unapređenje kvaliteta svojih proizvoda ukoliko bi podršku usmerili na početnike u proizvodnji ovog voća.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: