Da li je Portugal "nova Grčka“?

Može li se desiti da vidimo novi pokušaj izvlačenja prednosti iz krize poput onog koji je izazvao nemire na evropskim tržištima tokom krize u Grčkoj ranije ove godine, ali ovog puta u Portugalu?

Izvor: B92

Subota, 14.11.2015.

16:46

Default images
Foto: Thinkstock.com

Nova socijalistička partija na čelu vlade koja se protivi merama štednje. Zvuči li vam ovo previše poznato? Simon Fasdal, direktor sektora za trgovanje fiksnim prihodima u Sakso Banci procenjuje u svojoj najnovijoj analizi rizik za obveznice i tržišta kapitala, s obzirom na promene na portugalskoj političkoj sceni.

Prema Fasdalu politička nestabilnost u Portugalu utiče na tržište obveznica, naročito na državne obveznice ove zemlje, jer ako pogledamo u odnosu na poslednja tri meseca prinosi na obveznice su viši ali taj uticaj još uvek nije veliki i tržište još uvek posmatra šta će se desiti narednih nedelja.

Situacija u Portugalu bi lako mogla da ode u pravcu zastoja sa EU, i u tom slučaju moglo bi doći do mnogo više nestabilnosti na tržištu obveznica i kapitala. Ukoliko se nova vlada bude protivila merama štednje, mogli bismo da vidimo naslove koji nisu dobri za finansijska tržišta. Posebnu pažnju treba posvetiti praćenju tržišta obveznica i kapitala. Ako budemo videli prelivanje i eskalaciju na tom polju, što se po mišljenju stručnjaka Sakso Banke verovatno neće desiti, mogli bismo lako videti uticaj na sva evropska tržišta kapitala.

Važno je napomenuti da je Portugal daleko od toga da se nađe u situaciji u kojoj je Grčka bila tokom leta, kaže Fasdal. Privreda Portugala se oporavila od pada iz 2009. kada je BDP pao 4,2%. BDP sada raste po normalnoj stopi od 1,5%, a stopa nezaposlenosti je smanjena sa 18% to 12%. Portugal je imao više uspeha u prevazilaženju krize od Grčke. Problem je što oni sada žele da promene pravila kojih su se držali u tom trenutku a to bi moglo da inicira zastoj sa EU. Zato je po mišljenju Fasdala jako važno da investitori prate tržište obveznica jer će se na njemu prvo pokazati svaka eventualna rasprodaja ili metež.

Prinosi na državne obveznice u Portugalu trenutno rastu kako investitori zahtevaju dodatnu premiju rizika za držanje ovih sredstava. Kupovina obveznica od strane Evropske centralne banke ima za cilj izbegavanje bilo kakve početne panike. Međutim, tržišta su prirodno osetljiva na političke neizvesnosti i Fasdal naglašava da treba tražiti znake na tržištu kapitala, ako im preti rizik od prenošenja krize.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: