Apel Kraša: Velika šteta, otvorite granice

Hrvatska konditorska industrija Kraš mogla bi da ima veliku štetu zbog zatvaranja prelaza Batrovci-Bajakovo, imajući u vidu značaj prelaza za promet robe.

Izvor: Tanjug

Sreda, 23.09.2015.

14:48

Default images
Foto: Tanjug

Preko tog prelaza se iz Hrvatske izvoze gotovi proizvodi, ne samo u Srbiju, nego i u Makedoniju i Grčku, a uvoze sirovine, kaže direktor Kraš komerca Beograd Živko Kapetanović.

Prema njegovim rečima, prošle nedelje bilo je teškoća oko uvoza lešnika iz Srbije u Hrvatsku, koje su, srećom, prevaziđene.

Kapetanović je naglasio da je zatvaranje granice i sprečavanja protoka robe nedopustivo i da zbog toga veliku štetu trpe privrede obe zemlje.

"Naše su privrede srodne i moramo da sarađujemo, istakao je on.

Hrvatska je od ponoći 21. septembra zatvorila granični prelaz Bajakovo za teretni saobraćaj iz Srbije, nakon čega su se stvorile kilometarske kolone teretnih vozila sa obe strane granice.

Privredna komora Srbije saopštila je ranije danas da su zbog toga gubici srpske privrede veliki, a da posledice imaju i ekonomije regiona i Evrope, jer je to jedan od najfrekventnijih evropskih putnih pravaca.

PKS je, takođe, pozvala privrednike kojima je naneta šteta jednostranim zatvaranjem graničnih prelaza od strane Hrvatske, da se jave nacionalnoj asocijaciji srpske privrede, radi podrške i efikasnijeg rešavanja nastalih problema.

Hrvatska privredna komora, zatražila je u utorak otvaranje granica kako bi se "sprecila katastrofa za hrvatsku privredu, koja je ionako na kolenima" i apelovala na Srbiju da ne uvodi rigorozne mere, koje će oštetiti privrednike obe zemlje, javili su hrvatski mediji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: