Tržišne igre oko cene suncokreta

U nekoliko mesta u Banatu Nezavisna asocijacija poljoprivrednika održala je proteste zbog male otkupne cene suncokreta.

Izvor: B92

Sreda, 26.08.2015.

16:43

Default images
(Foto: Thinkstock.com)

Kako tvrde nezadovoljni poljoprivrednici, igrama na tržištu, uljare su namestile tržišnu cenu suncokreta od 36 dinara. Uljare nezvanično odgovaraju da plaćaju tržišnu cenu.

Suncokret je, iako suv, vlaga je pala na 9% , na poljima, ali poljoprivrenici nisu. NAPS je odustao od prvobitno najavljenih blokada regionalnih puteva tako da su poljoprivrednici uz jaku pratnju policije održali samo protestnu vožnju. Nezadovoljstvo poljoprivrednika izazvala je ponuda najvećih uljara da otkupljuju suncokret po akontnoj ceni od 36 dinara po kilogramu i to posle cene od 42 do 50 dinara, koliko su plaćali neki otkupljivači. Posle ponude najvećih preradjivača ulja, svi ostali su sledili njihovu cenu.

“Okupili smo se da pokažemo nezadovoljstvo, uljare su namestile cenu”, kaže Jovica Jakšić, predsednik NAPS

Problem sa suncokretom je što se, za razliku od kukuruza i pšenice, veoma teško skladišti. Onog momenta kada ga požnju poljoprivrednici praktično moraju i da ga prodaju. Jedanput kada ga uljare preuzmu, za seljake je igra gotova.

Kako tvrde poljoprivrrednici, cena od 36 dinara nije adekvatna – pogotovu što u celom regionu postoji manjak zrna. Uz uračunatu inflaciju to je niža cena nego prošlogodišnja.

“Mi tražimo da se plati tržišna cena a to je ona koja je u regionu, od 43 dinara. Ko odlučuje šta je to tržite”, kaže Jakšić.

Zvali smo predstavnike Ministarstva trgovine i poljoprivrede koje je organizovalo današnji sastanak posle protesta izmedju otkupljivača i poljoprivrednika, kao i uljare, medjutim niko nije želeo da da daje bilo kakve zvanične izjave. Nezvanično u Ministarstvu su nam rekli kako oni ne određuju cenu suncokreta i nemaju pravo da na nju utiču. Nezvaničan stav uljara je da je 36 dinara cena na berzama u okruženju a pošto se radi o akontnoj ceni, da će doplatiti ako bude rasla.

Sledeće nedelje očekuju se novi razgovori.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: