Ne priznaju, ali Norvežani tope blago

Norveška je spremna da iskoristi svoju uštedu od prodaje nafte u pokušaju da očuva ekonomiju i da zaustavi rast nezaposlenosti.

Izvor: B92

Subota, 15.08.2015.

13:47

Default images
(Foto: Thinkstock.com)

Nezaposolenost je počela da raste nakon najvećeg pada cena nafte od krize 2008. godine.

Vlada zemlje koja važi za najvećeg proizvođača nafte i gasa u Zapadnoj Evropi priprema nacrt budžeta koji predviđa korišćenje fonda od 875 milijardi dolara za otvaranje novih radnih mesta i ublažavanje krize.

Premijerka Norveške Erna Soldberg kaže da će budžetski rashodi dogodine biti čak i veći nego u ovoj godini, a biće usmereni na ekonomske reforme, na borbu protiv nezaposlenosti i na rešavanje pitanja konkurentnosti.

Norveška odbija da svoju situaciju nazove kriznom, iako usporavanje ekonomije preti da pogasi više radnih mesta nego što je bilo izgubljeno u vreme finansijskih potresa 2008. Zemlja se priprema za najveće smanjenje investicija od 2000. godine u naftnom sektoru, a naftne kompanije su već ukinule više od 20.000 radnih mesta.

Nezaposlenost u Norveškoj je dostigla 11-godišnji maksimum od 4,3 odsto, mada je on i dalje mnogo niži nego u većini evropskih zemalja.

Radi podrške norveškoj ekonomiji došlo je i do slabljenja nacionalne valute – krune, koja je za poslednjih 12 meseci pojeftinila za devet odsto prema evru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: