Rusi Turskoj: Nudimo dva predloga

Rusija je uputila Turskoj dva predloga međuvladinog sporazuma o Turskom toku - za jednu liniju i za četiri linije.

Izvor: Tanjug

Petak, 07.08.2015.

22:36

Default images
Foto: Gettyimages

"Poslali smo Turskoj dva predloga. Jedan za jednu liniju, drugi za četiri linije. Sada turska strana razmatra predloge", rekao je predstavnik pres službe ministarstva.

Kako je krajem jula rekao ministar energetike Aleksandar Novak, Rusija je spremna da potpiše međuvladin sporazum o jednoj liniji Turskog toka u narednih nedelju-dve.

Ministar je dodao da turska strana razmatra nacrt sporazuma. Tada je rečeno da će međuvladin sporazum o drugoj, trećoj i četvrtoj liniji Turskog toka koje bi, kako se očekuje, trebalo da dostavljaju gas zemljama Evropske unije, biti odvojen u poseban dokument.

Ministar energetike i prirodnih resursa Turske Taner Jildiz izjavio je 3. avgusta da je Rusija poslala zahtev za četiri linije gasovoda. Gasprom i turska kompanija Botas potpisale su memorandum o međusobnom razumevanju o izgradnji morskog dela gasovoda iz Rusije u Tursku preko Crnog mora u decembru prošle godine.

Odluka o realizaciji projekta Turski tok doneta je tokom posete predsednika Rusije Vladimira Putina Ankari 1. decembra 2014. godine, istovremeno sa odustajanjem od izgradnje gasovoda Južni tok u zemlje južne i centralne Evrope zbog nekonstruktivne politike EU, podseća Tas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: